ICG spera sa creasca cu 34% chiar daca este an electoral

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 09.02.2004

Cresterea investitiilor in infrastructura de comunicatii va ajuta in acest an firma romaneasca Industrial Computer Group (ICG) sa-si majoreze veniturile cu aproape 34%, fata de 2003. Cel putin asa estimeaza Mihai Braikoff, directorul executiv al companiei specializate in furnizarea de echipament de comunicatii si de servicii de instalare si supraveghere a retelelor.
In 2003, ICG a obtinut o cifra de afaceri de 7,5 milioane de dolari si a fost pe profit, dar directorul sau executiv nu a dezvaluit valoarea acestui indicator. "In 2004 vrem sa ajungem la venituri totale de zece milioane de dolari", a afirmat oficialul la sfarsitul saptamanii trecute cu ocazia unei conferinte organizate de RAD Data Communications, unul dintre partenerii israelieni ai ICG.
"In acest an cele mai mari investitii se vor realiza in sectorul comunicatiilor prin unde radio", apreciaza Mihai Braikoff considerand totodata ca rezolvarea problemei privind bucla locala (legatura dintre infrastructura de baza si utilizatorii finali) se va putea face cel mai usor prin tehnologia wireless. Motivul principal: este mai ieftina decat "trasul" de cabluri.
ICG a realizat in Romania proiecte pentru mai toti marii operatori de comunicatii printre care Connex, Orange, Zapp, RDS, Astral Telecom, Atlas Telecom si Euroweb. Compania are 35 de angajati, este detinuta de doua persoane fizice, una dintre ele fiind chiar directorul sau executiv iar printre partenerii sai externi se numara cateva firme israeliene producatoare si furnizoare de solutii de comunicare (trei din grupul RAD, Avaya, Alvarion) dar si compania chineza Huawei.
Braikoof spera sa-si atinga obiectivul fixat pentru cifra de afaceri in ciuda faptului ca acest an este unul electoral si "mai multe proiecte vor fi blocate" in zona guvernamentala si a institutiilor de stat.
Afacerile mondiale de telefonie, chiar daca au trecut in ultimii ani printr-o perioada de recesiune, incep sa se revigoreze iar studiile arata ca in 2007, veniturile din serviciile de voce (atat fixe cat si mobile) vor ajunge la 1.000 de miliarde de dolari de la 800 mld $, la cat se cifreaza in prezent. Ca urmare, nici viitorul furnizorilor de echipamente si tehnologii de comunicatii nu arata prea dificil.
Spre exemplu in cazul RAD Data Communications( firma partenera cu ICG), spre exemplu, urcusul s-a facut simtit din 2003, cand cifra de afaceri a companiei s-a majorat pentru prima data in ultimii doi ani, chiar daca numai cu 3%.
In Romania, produsele companiei israeliene mai sunt distribuite de firma Omnilogic. Printre tehnologiile inventate si comercializate de RAD Data Communications se numara TDMoIP (TDM a€“ triple data multiplexing) pe care firma producatoare o considera ca fiind o solutie mai ieftina cu care companiile isi pot asigura, prin protocol Internet (IP), necesitatile de comunicatii. Spre deosebite de Voice-over-IP, TDM-over-IP transporta voce, continut video si date prin retelele furnizorilor de Internet pastrand in acelasi timp calitatea infrastructurii de telefonie traditionala (PSTN a€“ public switched telephone network), afirma oficialii RAD Data Communications.
iuliana.susanu@zf.ro