Presiuni politice in procesul lui Alain Juppe

Autor: Mirela Luca 02.02.2004


Condamnarea fostului premier francez Alain Juppe la un an si jumatate inchisoare, cu suspendare, si interzicerea dreptului de a candida pentru functii publice timp de zece ani a bulversat lumea politica franceza. Opozitia de stanga, prin fostul ministru al justitiei Elisabeth Guigou, a cerut formarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze presiunile la care au fost supusi magistratii implicati in dosarul Alain Juppe. Cererea opozitiei a venit dupa ce presedintele Tribunalului Nanterre, Catherine Pierce, a reclamat ca in timpul anchetei judiciare politia a primit o scrisoare de amenintare cu moartea, telefoanele magistratilor, inclusiv cele personale, au fost ascultate, iar in birourile acestora s-a intrat prin efractie de mai multe ori in ultimele luni. "Nu stim cine este la originea acestor lucruri" a spus presedintele Tribunalului.



In paralel cu demersul opozitiei, ministrul justitiei, Dominique Perban, a cerut sambata deschiderea unei anchete judiciare care sa verifice daca magistratii au fost supusi presiunilor reclamate. Presa franceza de ieri scria ca liderii de dreapta au fost socati de condamnarea fostului premier, insa l-au sustinut pe Juppe fara rezerve. Daca presedintele Jaques Chirac a refuzat orice comentariu (Alain Juppe este un apropiat colaborator al presedintelui francez) in schimb, prima doamna Bernadette Chirac a sustinut ca "Alain Juppe este un om onest si Franta are nevoie de oameni ca el". Un mesaj de sustinere similar a venit si din partea Guvernului francez precum si a altor lideri de dreapta.



Fost premier al Frantei in perioada 1995-1997, potential candidat la presedintie in 2007, Alain Juppe a fost condamnat vineri de Tribunalul din Nanterre la un an si jumatate inchisoare cu suspendare si interzicerea dreptului de a candida pentru urmatorii zece ani la functii si demnitati publice. Juppe a fost gasit vinovat ca in perioada 1983-1995, in calitate de adjunct al Primariei din Paris a angajat fictiv sapte persoane. Aceste persoane angajate ale Primariei lucrau de fapt pentru partidul Adunarea Republicii, unde Juppe detinea functia de secretar iar Jaques Chirac presedintele formatiunii. Dupa anuntarea sentintei, fostul prim-ministru a anuntat ca va contesta decizia Tribunalului.
mirela.luca@zf.ro