Blair: S-ar putea sa nu gasim armele de distrugere in masa

Autor: Mirela Luca 13.01.2004


Premierul britanic Tony Blair a recunoscut, intr-un interviu difuzat de BBC, ca este posibil ca armele de distrugere in masa sa nu fie gasite niciodata in Irak.



Ziarele care apar la Londra titrau, in editia lor de ieri, ca declaratia premierului britanic este primul semnal care ar putea indica lipsa de fundament a celei mai importante motivatii pentru participarea Regatului Unit la razboiul din Irak.



Primul ministru britanic a afirmat, la una dintre cele mai audiate emisiuni ale postului de televiziune BBC 1, citat de The Guardian, ca nu stie daca armele de distrugere in masa vor fi descoperite. "Nu stiu este raspunsul", a replicat Tony Blair la intrebarea pe tema armelor de distrugere in masa, pe care i-a adresat-o realizatorul interviului, David Frost, unul dintre cei mai apreciati jurnalisti din Marea Britanie. Int rebat daca motivul intrarii Regatului Unit in razboi este gresit (n.r. - existenta armelor de distrugere in masa in Irak), Tony Blair a spus ca nu se poate afirma un astfel de lucru in acest moment.



Primul ministru britanic a precizat ca, atunci cand a luat decizia intrarii in razboi alaturi de SUA, s-a bazat pe informatiile serviciilor secrete referitoare la programele pe care le detinea Saddam Hussein si a subliniat ca si seful stafului militar, generalul Michael Walker, a avut aceeasi convingere.



Ziarele britanice, precum The Guardian sau The Independent (doua dintre cele care sustin Partidul Laburist, condus de Blair), au notat ca, in interviul respectiv, premierul britanic nu a facut referiri la o stire buna pentru el - anume ca, la finele saptamanii, trupele daneze din Irak au gasit langa Basra 36 de obuze de mortiere care contin un gaz iritant, incadrat in categoria armelor chimice.



Presa britanica a amintit mai toate declaratiile lui Tony Blair de dinaintea si de dupa campania din Irak, toate exprimand pe ton foarte persuasiv ca in Irak exista arme de distrugere in masa.



De asemenea, un alt cotidian britanic, The Mirror, a remarcat ca premierul britanic a sugerat, in acelasi interviu, ca mandatul de prim-ministru este destul de obositor, de unde si speculatia ziarului ca liderul laburistilor nu ar mai fi tentat de preluarea a inca unui cincinal in Downing Street. mirela.luca@zf.ro