Crowne Plaza a strans 8,4 mil. dolari cu un grad de ocupare de 67%

Autor: Georgiana Stavarache 12.01.2004

Hotelul Crowne Plaza din capitala a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de 8,4 mil.$, fata de 7,1 mil.$ in anul precedent, in conditiile cresterii cu 22% a gradului de ocupare.
"Previziunile noastre din timpul anului au fost depasite. Luna octombrie a anului trecut a fost cea mai buna luna din toti cei cinci ani de functionare a hotelului", a declarat Mioara Gheorghe, directoarea de marketing a hotelului.
In dolari, veniturile hotelului au crescut cu 19,2%, iar in euro au ramas relativ constante.
Gradul mediu de ocupare a fost anul trecut de 67,45%, fata de 55,32% in anul anterior, arata datele furnizate de hotel. Din totalul clientilor cazati la hotel in 2003, 80% au fost straini.
Crowne Plaza, care are 164 de camere, este unul dintre cele cinci hoteluri din capitala clasificate la cinci stele. Tar ifele incep de la 160 de euro pentru o camera standard si ajung la 350 de euro pentru un apartament.
Pentru anul acesta conducerea hotelului si-a propus o serie de noi investitii. "Vor fi investitii legate de aspectul spatiilor publice din hotel, cea mai importanta fiind renovarea si restructurarea spatiului bucatariei hotelului", precizeaza Gheorghe.
Numarul de angajati ai hotelului a crescut in 2003 de la 185, la 218. Tot anul trecut, hotelul a investit in deschiderea unei noi sali de evenimente, Crown Ballroom."Veniturile de organizarea de evenimente festive, conferinte au crescut cu 25% fata de 2002, ajungand la 40% din total", a spus reprezentanta hotelului.
Piata hotelurilor de cinci stele din Bucuresti este impartita intre cinci jucatori: hotel Intercontinental, Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hilton Hotel, Crowne Plaza Hotel si Casa Capsa.
Oficialii hotelului nu se asteapta la deschiderea unui nou hotel de cinci stele in Bucuresti, pe termen mediu.
"In urmatorii doi ani cu siguranta nu va mai aparea un hotel de cinci stele, nu este inca momentul. Dupa aceasta perioada va fi chiar necesar, mai ales daca va cuprinde spatii de conferinta generoase", comenteaza Gheorghe.
Crowne Plaza face parte din Ana Hotels, divizia hoteliera a grupului Ana, care apartine omului de afaceri roman George Copos. Hotelul a fost inaugurat in 1997, dupa ce George Copos, a preluat hotelul Flora.
Lucrarile de modernizare au necesitat investitii de aproximativ 10 milioane de dolari. In afara de Crowne Plaza, divizia Ana Hotels a grupului Ana mai cuprinde hotelurile Astoria si Europa din Eforie Nord, hotelurile Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov.
Ultimele hoteluri intrate in portofoliul companiei sunt Astoria (deschis in vara lui 2002) si Europa (deschis anul trecut), ambele din Eforie Nord. Pentru achizitionarea si renovarea celor doua hoteluri, compania a investit in jur de 25 de milioane de dolari, din care cea mai mare parte in hotelul Europa de cinci stele (peste 20 de milioane de dolari).
Cele sase hoteluri care fac parte din Ana Hotels au in total in total 683 de camere: 164 in Bucuresti, 321 pe litoral si 197 la munte. Numarul total de angajati ai companiei hoteliere era anul trecut de 663 de persoane.
Cifra de afaceri preconizata ultima oara de Ana Hotels pentru intregul an 2003 era de 11,53 milioane de dolari, reprezentand o crestere cu circa 7% fata de 2002, cand aceasta a fost de 10,8 milioane de dolari.
Grupul Ana include, pe langa compania hoteliera, societatile Ana Pan, Ana Electronic, Ana Imep, Ana Turism, Fast Service Electronica, precum si clubul UFC Rapid.
George Copos, patronul grupului Ana, se numara printre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, cu avere estimata la peste 150 de milioane de dolari.
georgiana.stavarache@zf.ro