Parmalat: noi acuzatii si arestari

Autor: Anca Stoicescu 12.01.2004

La sfarsitul saptamanii trecute, birourile din Milano ale Bank of America si apartamentul lui Luca Sala, fost director al bancii, au fost cercetate de catre procurorii italieni. Sala a parasit Bank of America in vara, pentru a se alatura grupului italian agro-alimentar Parmalat.
Alberto Ferraris, director financiar al Parmalat in perioada martie-noiembrie 2003, a declarat ca Sala a ajutat la infiintarea ad-hoc a unor trusturi care au achizitionat obligatiunile ramase nesubscrise.
Parmalat a fost declarat insolvabil luna trecuta dupa ce a dezvaluit lipsa unor fonduri estimate de procurori la peste 10 miliarde de euro.
Fostul director al operatiunilor Parmalat din Venezuela, Giovanni Bonici, a devenit vineri a noua persoana arestata in scandalul de frauda in care este implicat grupul italian. El a fost arestat in orasul Parma, la scurta vreme dupa revenirea in Italia.
Bonici a administrat o perioada scurta de timp subsidiara grupului din Insulele Cayman, Bonlat, aflata in centrul anchetei pentru frauda.
Avocatul sau, Antonio Tuccari, a declarat ca Bonici a urmat doar ordinele primite de la conducerea Parmalat din Italia si ca a semnat contractele deja incheiate si transmise prin fax de la sediul grupului "fara a intelege ceea ce facea".
Ancheta s-a extins si asupra a doi angajati ai Deloitte&Touche, Adolfo Mamoli si Giuseppe Rovelli. Deloitte, principalul auditor al Parmalat, a negat toate acuzatiile, insa se teme de efectele pe care acest scandal le-ar avea asupra reputatiei firmei. anca.stoicescu@zf.ro