Telecomul sufla in panzele Cisco

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 12.12.2003

Liberalizarea sectorului telecom in Romania a dat un suflu puternic si producatorilor de echipamente. Cisco Systems a reusit datorita acestui proces sa atraga o serie de clienti la care inainte de 1 ianuarie 2003 nu avea acces prin limitatea ofertei acestora de servicii de comunicatii.
Filiala din Romania a unuia dintre cei mai mari producatori de echipamente de retea a tras linie aproape de sfarsitul anului calendaristic si a votat: 2003 a fost un an bun. Cel mai valoros contract incheiat de companie, din punct de vedere financiar, a fost cel realizat la Societatea Nationala Radiocomunicatii SA unde Cisco Systems a implementat o retea magistrala pentru ca SNR sa poata conecta intre ele 40 de orase din tara si pentru a asigura la nivel national, pana la sfarsitul anului, servicii de transmisie de date prin protocol Internet (IP) pentru agenti comerciali. Pot rivit reprezentantilor Cisco Systems, contractul cu SNR a avut o valoare de aproximativ sapte milioane de dolari.
Filiala din Romania a companiei americane a mai derulat proiecte in acest an pentru Connex si o serie de banci, printre care si BCR. De altfel, proiectele din sectorul fiannciar-bancar si cel public au reprezentat cam 35-40% din veniturile totale ale firmei, a declarat pentru ZF Bogdan Constantinescu, enterprise accounts manager la Cisco Systems Romania. Din acest volum, cam o treime a fost asigurat de proiectele din zona financiar-bancara si restul din sectorul public.
O pondere asemanatoare (35-40%) o au incasarile din sectorul furnizorilor de servicii (service providers) iar restul de aproximativ 20% din cifra de afaceri provine din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Potrivit politicii de corporatie, filialele nu au voie sa-si declare rezultatele financiare trimestriale sau anuale.
"Proiectele care s-au desfasurat in acest an ne-au permis sa ne intarim pozitia in Romania si chiar sa luam cota de piata de competitorii nostri", considera Constantinescu. Potrivit oficialului, Cisco Systems detine cam 60-70% din piata echipamentelor de retea pentru Internet. Concurentul cel mai aprig este Nortel, dupa care urmeaza si alti furnizori precum Allied Telesyn, CheckPoint si 3Com.
Oficialii se asteapta ca alegerile din 2004 sa influenteze peisajul intregii industrii IT si telecom. "Statisticile ne-au aratat pana acum ca anul alegerilor reprezinta o perioada in care cheltuielile publice sunt mai reduse", afirma Constantinescu. S-ar putea insa ca perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sa contrabalanseze acest fenomen. Pe masura ce guvernantii inclina sa cheltuie bani mai putini pe proiecte, din strainatate sa vina fonduri tocmai pentru derularea unora care sa ne pregateasca mai bine pentru accesul in UE. "Totul insa se rezuma la sincronizare. Va trebui sa propunem proiecte chiar atunci cand ni se dau fondurile", conchide oficialul. iuliana.susanu@zf.ro