Piata instrumentelor derivate, victima unui cerc vicios

Autor: Razvan Voican 12.12.2003


Utilitatea unor instrumente care sa ajute la gestionarea riscurilor financiare nu este evidenta pentru agentii economici, in conditiile in care riscurile specifice generate de fluctuatiile cursurilor valutare sau ale ratei dobanzii nu sunt corect evaluate, arata un studiu al Bancii Nationale.



Drept urmare, cererea pentru asa-numitele operatiuni de hedging (acoperire a riscului printr-o operatiune de sens opus celei initiale) este practici inexistenta. Evaluarea inadecvata a riscurilor este vizibila si prin prisma lipsei de transparenta si comparabilitate a situatiilor financiar-contabile intocmite de agentii economici in raport cu cerintele existente pe plan international, noteaza studiul BNR.



Asa se face ca dezvoltarea unei piete a intrumentelor financiare derivate este intarziata de un cerc vicios: bancile isi justifica lipsa de interes prin lipsa lichiditatii pietei, caracteristica generata tocmai de faptul ca operatorii nu se implica activ. In aceste conditii, chiar tranzactionarea unor volume reduse poate conduce la destabilizarea pietei prin volatilizarea acesteia.



Potrivit studiului BNR, desi multe banci isi propun sa devina, in viitorul apropiat, fomatori de piata, acestea nu folosesc metode adecvate de gestiune a riscului. O alta cauza a subdezvoltarii pietei este considerata insuficienta pregatire a personalului bancilor pentru utilizarea unor instrumente financiare complexe, domeniu in care se investeste prea putin atat timp cat clientii nu solicita efectuarea unor tranzactii cu instrumente financiare derivate.



Principalele obstacole in utilizarea acestora tin insa de cadrul de reglementare. Astfel, este recomandata trecerea de la cerintele nediferentiate de capital, impuse de BNR, la acceptarea, ca alternativa, a modelelor interne dezvoltate de banci pentru estimarea riscurilor si, pe aceasta baza a calcularii cerintelor de capital, modificarea normelor BNR privind instrumentele derivate, in sensul permiterii efectuarii de tranzactii speculative, in anumite limite de prudenta, precum si a normelor privind limitarea riscului de credit al bancilor.