RCS&RDS si Astral se pregatesc sa preia FX Communications

Autor: Laurentiu Ispir 11.12.2003

Un consortiu format din RCS&RDS si Astral Telecom, primii doi jucatori de pe piata romaneasca de cablu, va prelua pana la sfarsitul acestui an al patrulea competitor de profil - FX Communications (Metromedia) in urma unei tranzctii de 16 - 18 de milioane de dolari, afirma surse apropiate negocierilor.
Discutiile pentru preluarea FX Communications au inceput in primavara acestui an, din consortiul initial facand parte si grupul american UPC, care ulterior s-a retras.
"UPC a avut in vedere mai demult posibilitatea de a investi in concernul Metromedia (FX Communications - n.r.), dar a decis sa nu participe la vanzarea acestuia", a declarat pentru ZF Richard Anderson, managing director al UPC Romania.
Reprezentantii RCS&RDs si Astral nu au dorit sa comenteze informatiile privind achizitia FX.
Daca achizitia se va realiza (este nevoie si de aprobarea Consiliului Concurentei), Astral va prelua circa 55% din abonatii si activitatea FX, restul urmand sa fie absorbit de RCS&RDS, afirma sursele citate. Astral va prelua, de asemenea, divizia de Internet prin radio a companiei  - FX Internet.
Preluarea, si apoi divizarea FX, va fi a doua tranzactie importanta de pe piata de cablu in acest an, dupa ce RCS&RDS a preluat in primavara TerraSat. Preluarea TerraSat, cifrata dupa unele surse in jurul a 10 milioane de dolari ( 4,5 milioane cash), a propulsat  RCS&RDS pe primul loc (cota de piata 22-24%) si l-a trimis pe liderul de pana atunci, Astral Telecom, pe locul secund ( cota de piata 20%).
FX are peste 100.000 de mii de abonati in trei zone principale: Bucuresti, Deva si Targul Mures. Valoarea ei de piata s-ar putea situa intre 8-12 milioane de dolari, pentru ca in achizitii si fuziuni un abonat este "vandut" cu circa 80-120 de dolari, pret stabilit anii trecuti, cand fondurile de investitii au avut un apetit deosebit pentru operatorii de cablu.
In calculul valorii totale a FX Communications (16 - 18 milioane dolari) a fost luata insa si FX Internet (care aduce venituri anuale de peste 1 milion de dolari, alaturi de cele cinci milioane de dolari care vin din cablu TV) precum si operatiunile din Republica Moldova (operatorul de cablu SunTV).
Consortiul RCS&RDS - Astral va revinde, dupa tranzactie, operatiunile din Republica Moldova unor investitori locali, spun sursele citate.
FX Communications, care se numea pana in vara acestui an RomSat, este detinuta in proportie de 100% de trustul american Metromedia International Group care a dezvoltat companii de comunicatii in Europa de Est, fostele republici sovietice si China.
Afacerile din Romania si Moldova ale Metromedia au fost scoase la vanzare la inceputul acestui an, de FX Communications fiind interesate si doua fonduri de investitii, spun sursele citate.
De unde acest interes deosebit pentru FX Communications care, desi este pe pozitia a patra, are o cota de piata de doar 4-5 %? Unii jucatori din piata afirma ca FX Communications este cea mai avansata tehnologic dintre companiile care ofera televiziune prin cablu.
FX Communications este singurul operator CATV din Romania care ofera cinci pachete structurate de programe. Aceiasi observatori ai pietei afirma ca interesul pentru FX Communications este dat si de know-how -ul pe care il detine echipa FX Communications. De asemenea, FX Communications are acoperire si in cartierele rezidentiale bogate ale Bucurestiului - cum ar fi Floreasca,  capabile sa genereze venituri mai mari.
Preluarea FX va fi insa doar o veriga din lungul lant al preluarilor si fuziunilor care au dominat, si vor domina in continuare piata de cablu.
Una din principalele explicatii ale accelerarii consolidarii de pe piata de cablu  se regaseste in dorinta principalilor operatori de a deveni competitori importanti pe piata telefoniei fixe si a transmisiilor de date. Or, pentru acestea au nevoie de acoperire nationala si de un numar suficient de mare de clienti pentru a justifica investitiile masive necesare.
Deocamdata, piata furnizorilor televiziune prin cablu din Romania ramane fragmentata. Aproape jumatate din afacerile din acest sector sunt ocupate de jucatori mici si medii, unii nesemnificativi in peisajul general si care pot fi preluati relativ usor.
De vanzare in urmatorii doi - trei ani vor fi chiar si liderii pietei, detinuti de fonduri de investitii straine si oameni de afaceri. Fondurile de investitii EPIC (Austria) si Quadrant (SUA) detin 30% din RCS&RDS, iar AIG New Europe Fund controleaza cam un sfert din actiunile Astral Telecom.
Ca si in alte sectoare ale comunicatiilor, exista mai multe estimari ale valorii pietei CATV: de la 130 de milioane de dolari, pana la 245-275 de milioane de euro. laurentiu.ispir@zf.ro