Atlas Telecom ataca RomTelecom pe piata telefoniei locale

Autor: Victor Kapra 18.11.2003

Atlas Telecom Romania a anuntat ca a lansat comercial, ieri dupa-amiaza, serviciile de telefonie locala, interurbana si internationala in Oradea. Observatorii pietei sunt de parere ca acest operator a pus un pariu interesant cu tehnologia, pentru ca va oferi abonatilor sai telefoane DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication). In lume, aceste telefoane, fara fir (cordless), cuplate la posturi fixe, sunt destul de banale, fiind folosite pe scara larga in interiorul imobilelor. Insa Atlas Telecom, in cooperare cu Alcatel Romania, vrea sa extinda utilizarea acestor aparate DECT de la o raza de cateva zeci de metri, la nivelul intregului municipiu Oradea, prin crearea unei retele de celule instalate pe stalpii electrici asemanatoare, intr-o anumita masura, cu retelele telefoniei mobile.
Altfel spus, operatorul si-a propus un serviciu de telefonie cu mobilitate limitata, unic in Romania. Avantajul: tarife scazute. Dezavantajul principal: o data ce ai iesit din Oradea, telefonul - chiar daca seamana cu un mobil - nu mai functioneaza. Daca Atlas Telecom reuseste sa creeze un serviciu functional, reuseste o premiera tehnologica autohtona. Scepticii sunt multi, din diverse motive, dar entuziastii nu lipsesc.
"Retele de telefonie cu mobilitate limitata mai functioneaza in Africa de Sud si India insa modelul noastra este complet diferita", afirma Adrian Boca, directorul comercial al companiei.  In plus,  Atlas Telecom si Alcatel Romania ar reusi sa dea si o solutiei problemei buclei locale, a legaturii dintre infrastructura telecom si abonat. Instalarea acestui fir ultim este costisitoare, si a constituit una dintre piedicile in aparitia unor competitori reali ai Romtelecom pe telefonia locala. 
Reteaua Atlas a fost inaugurata tehnic, cu fast, in iulie, dar lansarea comerciala a fost  de cateva ori amanata. Explicatia: dificultatea interconectarii cu retelele altor operatori. "Azi-noapte (luni noapte, n.n) testele de interconectare cu RomTelecom au reusit, acordul fiind confirmat si de ei" - a declarat Boca. El a explicat ca negocierile de interconectare cu Orange si MobiFon sunt in curs, si ca, deocamdata, apelurile spre numerele mobile tranziteaza tot reteaua RomTelecom. Asadar, pentru moment  reteaua Atlas Telecom nu este functionala in relatia cu telefonia mobila.  
Atlas Telecom are planuri mari:  sa ofere servicii complete de telefonie pina la sfirsitul anului 2005 in alte 19 orase principale, in primul rand Timisoara, printr-o investitie totala de 100 de milioane de euro. Obiectivul este un milion de clienti in urmatorii trei ani. Legatura intre cele 20 de orase din reteua Atlas Telecom va fi realizata prin infrastructura unui alt operator, in acest sens fiind semnat un acord cu Telecomunicatii CFR.Atlas Telecom Romania a cerut si a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii un milion de numere.
"Pentru inceput, vom avea disponibile trei variante de abonamente - Standard, Optim si Premium, costurile acestora fiind de 4, 8 si 16 euro, fara TVA. Abonamentele vor permite unui client Atlas Telecom sa vorbeasca cu un alt utilizator al retelei 100 de minute, 300 de minute si nelimitat, fara alte costuri suplimentare", a explicat directorul Boca.In cazul abonamentelor Standard si Optim, costul unui minut de convorbire in interiorul retelei, dupa consumarea celor incluse, va costa 0,019 euro/minut, respectiv 0,029 euro/minut, in vreme ce varianta Premium va permite unui client Atlas sa vorbeasca gratuit.
Costul unui apel initiat din reteaua Atlas Telecom catre RomTelecom, va fi tarifat, in cazul celor trei tipuri de abonamente, cu 0,029 euro/minut, iar catre retelele GSM, cu 0,14 euro/minut."Convorbirile internationale vor fi tarifate diferentiat, in functie de destinatie. Spre exemplu, un apel catre retelele de telefonie fixa din tarile Uniunii Europene, Statele Unite si Canada va costa 0,12 euro/minut", a afirmat reprezentantul Atlas Telecom.Costul abonamentelor Atlas Telecom nu include si pretul terminalelor DECT, furnizorii acestora fiind Alcatel si Siemens.
Tarifele pe telefonie locala sunt apropiate sau sub cele ale RomTelecom, iar analistii sunt de parere ca daca Atlas Telecom reuseste, poate fi considerat un real competitor al fostului monopolist.
"Daca, Atlas Telecom va prinde viata conform planurilor anuntate, atunci vom avea de a face cu cele mai ieftine servicii (investitia cea mai mica US$100/abonat va conduce la cele mai mici tarife), care ar fi o reala amenintare pentru RomTelecom. Daca Atlas Telecom va prinde viata si va oferi telefonie cu mobilitate limitata la tarife sub cele oferite de RomTelecom, atunci nu numai RomTelecom va fi amenintat. Vor fi amenintati si operatorii de telefonie mobila", apreciaza analistul Nicolae Oaca. 
Atlas Telecom Network Romania a fost infiintata la inceputul anului 2000 si are ca actionar majoritar compania americana Atlas Telecom, restul actiunilor fiind detinute de Pompiliu Tripa, cetatean roman, presedintele grupului pentru Europa de Est. Pompiliu Tripa a realizat la inceputul anilor '90 una dintre primele retele de televiziune prin cablu. Atlas Telecom Network, grup international de companii cu sediul general in Miami (SUA), este un furnizor de servicii integrate de comunicatii infiintat in 1995, cu licente de operare pe cinci continente, unde insumeza 64 de puncte de prezenta. Cifra de afaceri la nivelul anului 2002 a depasit patru sute de milioane de dolari. victor@zf.ro