Companiile petroliere rusesti: productii si investitii record

Autor: Mihaela Andries 25.11.2003


Gigantul petrolier rus IukosSibneft a anuntat ca productia sa va creste cu peste 20% anul viitor, in ciuda temerilor potrivit carora arestarea principalului sau actionar i-ar pericilita operatiunile.



Analistii au apreciat ca prognoza este mult mai optimista decat au anticipat pentru compania formata prin fuziunea Iukos si Sibneft.



Productia IukosSibneft va creste la 2,85 milioane de barili pe zi in 2004, incluzand 50% din productia companiei Slavneft.  Volumul este superior celui de 2,3 milioane de barili pe zi pe care IukosSibneft il preconizeaza pentru anul curent fara cota de 50% din productia Slavneft. Cuantumul productiei aduce IukosSibneft pe pozitia a patra in clasamentul mondial al producatorilor de petrol din sectorul privat, conform analistilor.



Anterior, investitorii si-au exprimat ingrijorarea ca IukosSibneft va inregistra o dezvoltare minima a operatiunilor dupa ce principalul actionar al Iukos si cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, a fost arestat in octombrie, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala.



LukOil, 25 mld. $ in zece ani



LukOil a anuntat ca a aprobat un plan strategic de dezvoltare pe o perioada de zece ani, care prevede investitii de peste 25 miliarde de dolari in scopul majorarii productiei de hidrocarburi cu 80% pana 2013.



Productia de titei planificata pentru 2004 este de 1,7 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,64 milioane de barili din acest an. Totalul productiei de titei si gaze este prevazut sa ajunga la 2,8 milioane de barili pe zi pana in 2013, aproape de productia actuala a Venezuelei, membru al OPEC, si peste productia Marii Britanii.



Al doilea grup petrolier rus mai intentioneaza sa infiinteze un fond de rezerva in urmatorii doi ani, prin care sa se compenseze eventualele scaderi drastice ale preturilor petroliere si pentru rascumpararea actiunilor companiei in momentul in care conditiile pietei vor fi favorabile.



LukOil a fost multa vreme favoritul pietei bursiere si numarul unu pe piata petroliera rusa, dar investitorii au inceput sa critice grupul pentru lenta crestere a productiei si profiturile reduse din ultimii trei ani.



Gazprom si-a majorat de zece ori profitul



Profitul net al companiei Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a crescut de zece ori in prima jumatate a anului, la 3,48 miliarde de dolari, ca efect al exporturilor substantiale la preturi ridicate Rezultatul a fost calculat conform Standardelor Internationale de Contabilitate si a depasit cu 21% cifra preconizata de o serie de analisti.



Vanzarile au crescut cu 38%, in primele sase luni, respectiv cu 42%, in trimestrul al doilea, comparativ cu intervalele corespunzatoare ale anului precedent.



Gazprom, care asigura un sfert din necesarul de gaze naturale de pe piata europeana, a beneficiat in aceste perioade de cresterea preturilor pe piata mondiala cu 21%, respectiv 32%.



Volumul gazelor exportate in Europa a crescut cu zece procente, in primele sase luni, si cu opt procente in trimestrul al doilea, intrucat clientii europeni si-au majorat cererea, in baza contractelor de vanzare pe termen lung.