Finantele nu renunta la impozitul pe profitul reinvestit

Autor: Miruna Lebedencu 03.11.2003


Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit nu este o masura eficienta fiind o procedura care creeaza discriminari, spune Ministerul Finantelor care a raspuns astfel solicitarilor facute de catre reprezentantii IMM.



"Evaluarile facute demonstreaza ca acest sistem de stimulare a investitiilor aplicat in trecut in legislatia romaneasca referitoare la impozitul pe profit nu mai este eficient in contextul in care aceasta facilitate are un caracter discriminatoriu deoarece nu se poate aplica acelor contribuabili care se afla in perioade de investitii si care, de obicei, nu obtin profit", spune ministerul.



Reprezentantii Fiscului spun ca aceasta facilitate a fost inlocuita de o alta modalitate de stimulare a investitiilor, respectiv deducerea unei cote de 20% din valoarea investitiilor sau posibilitatea de a opta pentru utilizarea amortizarii accelerate pentru achizitiile de echipamente tehnologice, computere si echipamente periferice ale acestora.



In ceea ce priveste neimpozitarea profitului obtinut de societatile care infiinteaza locuri de munca, Ministerul Finantelor afirma ca un astfel de sistem ar fi greu de gestionat. "Este dificil de alocat o parte din profitul realizat in functie de numarul de angajati noi din cauza faptului ca acest lucru ar necesita conditionarea facilitatii de indeplinirea unor conditii suplimentare privind obligativitatea mentinerii salariatilor noi pe anumite perioade de timp, precum si mentinerea salariatilor din exercitiul fiscal precedent", spun Finantele.



Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a cerut in repetate randuri eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Reprezentantii Consiliului sustin ca o astfel de masura i-ar determina pe oamenii de afaceri sa nu mai plece acasa cu dividendele, ci sa investeasca si sa dezvolte si alte afaceri. Potrivit unei analize a CNIPMMR, veniturile la bugetul de stat - central, local si al asigurarilor sociale - ar creste cu 15,3%, in cazul in care profitul reinvestit va fi utilizat, in proportie de 60% pentru forta de munca, iar o cota de 40% din suma totala ar avea ca destinatie cheltuielile cu mijloacele materiale.