Finlanda ocupa primul loc in topul competitivitatii mondiale

Autor: Gabriel Taranu 31.10.2003

Finlanda are cea mai competitiva economie din lume, urmata de Statele Unite, Suedia, Danemarca si Taiwan-ul, potrivit Raportului Global de Competitivitate prezentat la Geneva. Acest raport, emis de Forumul Economic Mondial, surprinde evolutiile a 112 tari pe care le clasifica in functie de mai multi factori de competitivitate. Raportul a fost realizat prin sondarea reprezentantilor mediilor de afaceri de pe intreg mapamondul si  masoara competitivitatea prin analiza calitiva a unor elemente precum tehnologia, soliditatea institutiilor publice si mediul macroeconomic.
Finlanda, domiciliul gigantului de telefonie mobila Nokia, a ramas pe primul loc, fiind considerat statul cu cel mai bun climat de afaceri din lume. Statele Unite a obtinut note bune la capitolul tehnologie insa a pierdut la calitatea intitutiilor publice si mediului economic, in particular la capitolul de finante publice, unde a coborat pe pozitia 50.
Germania a mai urcat o pozitie pana pe locul 13 iar Franta ajuns pe locul 26, dupa un avans de doua locuri. Potrivit Forumului Economic Mondial, cele doua state si-au inbunatatit performantele la capitolele tehnologie si finante publice, in ciuda deficitelor bugetare cu care se confrunta.
In topul primelor zece economii si-au facut loc cinci state din Europa Occidentala, in timp ce Asia e reprezentata numai de Taiwan si Singapore.
"Daca am invatat un lucru din acest report, acesta este ca soliditatea si coerenta politicilor guvernamentale au un impact semnificativ asupra locului pe care il ocupa o tara in topul competitivitatii," a declarat Augusto Lopez-Claros, economist sef in cadrul Forumului Economic Mondial.
Italia a fost cea mai slab cotata membra a Uniunii Europene, ocupand pozitia 41, dupa o cadere de 8 locuri. Taiwan si Singapore sunt cele mai bune performere din Asia, fiecare urcand in 2003 cate un loc. Taiwan a ajuns pe locul cinci datorita tehnologiei performante, in timp ce Singapore, pe pozitia sase, a avansat datorita economiei sanatoase si calitatii institutiilor publice.
Japonia a urcat cinci locuri pana pe pozita 11, in principal datorita competitivitatii tehnologice, in timp ce Coreea de Sud a castigat 7 locuri datorita mediului economic favorabil. China a cazut de pe locul 38 pe 44, inregistrand o inrautatire a calitatii institutiilor publice, pierzand de asemenea puncte datorita coruptiei si lipsei de transparenta a sistemului judiciar.
Rusia a cazut trei locuri, pe pozitia 70, in ciuda ameliorarilor economice si tehnologice. Potrivit raportului, Rusia a fost penalizata pentru inflatia ridicata si ineficientele din sectorul bancar. Dintre statele care vor adera anul viotor la Uniunea Europeana, Estonia este cel mai bine pozitionata, ocupand un onorabil loc 22.
Cele mai bune afaceri
Raportul cuprinde de asemenea o ierarhizare a statelor in functie de competitivitatea mediului de afaceri. Anul acesta Finlanda a reocupat primul loc, dupa ce anul trecut cazuse in urma Statelor Unite. SUA ramane un competitor puternic, insa a pierdut un loc datorita ingrijorarilor privind posibilitatea restrictionarii relatiilor comerciale prin protectionism. Marea Britanie, Franta, Germania si Olanda au avansat in acest top, fapt ce reflecta climatul extrem de favorabil pentru afaceri si performantele companiilor acestor natiuni.
Din randul tarilor in curs de dezvoltare, cele mai bune rezultate le-au inregistrat Letonia, Vietnam, Grecia, Mexic , Mauritius si Tailanda. In randul perdantilor s-au numarat Ungaria, Sri Lanka si Croatia. gabriel.taranu@zf.ro