Telecomul CFR iese in Europa cu Matav si Deutsche Telekom

Autor: Dan Dumitrache 31.10.2003

Telecomunicatii CFR a incheiat un acord de interconectare cu compania de telecomunicatii Matav (Ungaria), care va permite operatorului roman sa-si extinda accesul la infrastructura europeana de telecomunicatii, a anuntat Ion Zinca, directorul general al societatii.
"Matav este detinuta majoritar de Deutsche Telekom, astfel ca, in urma acestui acord, putem spune ca am intrat in lumea buna a telecomunicatiilor", a adaugat Zinca.
Reprezentantul Telecomunicatii CFR a mai spus ca in maxim o luna  va fi finalizat un acord similar cu un operator din Bulgaria, urmind ca alte parteniariate de acest tip sa fie incheiate cu societati de telecomunicatii din Republica Moldova, Ucraina si Federatia Rusa.
Telecomunicatii CFR continua programul de extindere a retelei, iar pina in martie 2004 va instala 1.200 de kilometri de fibra optica, care se vor adauga celor 3.600 de kilometri existenti.
"Lungimea finala a retelei de fibra optica va fi de 7.500 de kilometri, iar volumul total al investitiilor se va ridica la circa 120 milioane de dolari. Lucrarile de constructii-montaj pentru cei 1.200 de kilometri de fibra optica vor fi executate de catre Ericsson si Alcatel", a mai spus directorul general al companiei.
Telecomunicatii CFR a fost infiintata prin reorganizarea Agentiei de Telecomunicatii din cadrul Companiei Nationale CFR SA.
Modernizarea telecomunicatiilor feroviare a inceput in 1998 si a vizat realizarea unei retele de cabluri cu fibra optica, a unei retele magistrale de transmisii digitale (DTBN), precum si a unei retele telefonice digitale cu servicii integrate (ISDN).



Internet in gari
Pina la sfirsitul acestui an, Telecomunicatii CFR va incepe sa furnizeze servicii de acces Internet intr-un numar de 50-60 de statii de cale ferata.
"Am obtinut rezultate bune in cadrul unui proiect-pilot derulat in garile oraselor Braila si Galati. Costul unei ore de acces Internet va fi unul social. De asemenea, vom continua discutiile cu operatorii locali in vederea incheierii unor parteneriate pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii (Internet, date, voce - n.r.) unor terti, persoane fizice si juridice", a spus Zinca.
Recent, Telecomunicatii CFR a incheiat un parteneriat cu Atlas Telecom Network Oradea, urmind sa furnizeze servicii de voce si date. Acest acord sa adauga celor incheiate cu RCS, Astral Telecom si Idilis.