Familia Puwak nu a deturnat bani europeni, a facut cheltuieli nejustificate

Ziarul Financiar 29.10.2003

Raportul comisiei de ancheta a Ministerului Educatiei in cazul fondurilor comunitare obtinute de familia Puwak nu infirma relatarile din presa pe aceasta tema, dar releva ca nu a fost vorba despre deturnari de fonduri, ci doar despre cheltuieli nejustificate.
"Exista cheltuieli care nu s-au justificat in documentele de baza, dar nu exista indicii ca banii s-ar fi dus in alta parte", a declarat, ieri, Radu Damian, secretarul de stat pentru invatamintul superior in MECT, care a precizat ca raportul Comisiei va fi predat Parchetului National Anticoruptie (PNA).
"Cind Centrul National pentru Programul Leonardo da Vinci va lua o hotarire ca sumele sa fie returnate, trebuie sa o faca cu documente justificative", a mai spus Damian.
Comisia a discutat cu aproape jumatate dintre stagiari. "Am vazut o mare parte din probleme, dar mai sint multe altele de vazut", a spus Damian, care a precizat ca ancheta desfasurata de Comisia Ministerului Educatiei "nu a facut altceva decit sa constate acele elemente semnalate in presa".
Secretarul de stat este de parere ca proiectul a fost realizat "pe deplin corect". "Repet, nu contrazicem problemele semnalate in presa, insa, comisia nu a identificat elemente care sa duca la concluzia ca cineva a luat banii si i-a folosit in alta parte. Acele vize de pe pasaport cu o diferenta de o zi-doua sau faptul ca stagiarii apar ca fiind plecati sint probleme pe care stagiarii nu le pot explica", a spus secretarul de stat.
"Comisia a gasit intemeiate acele disfunctionalitati semnalate de presa ca fiind reale. S-au constatat si lucruri pe care stagiarii nu le cunosteau. In acelasi timp, Comisia a mai constatat ca multe din obiectivele proiectului au fost indeplinite, insa mai lipseste o veriga, si anume varianta partenerilor straini", a declarat Damian.
"Partenerul german al acestui proiect nu poate fi exonerat. El ar trebui sa fie intrebat mai serios de organele care ancheteaza acest caz in legatura cu modul in care a urmarit prezenta stagiarilor", a mai zis Damian. El a adaugat ca OLAF poarta acum discutii cu partenerii germani ai proiectului privind aceste probleme, comisia ministerului urmind sa se pronunte in momentul in care va exista o dubla confirmare.
Secretarul de stat Damian a mai spus ca raportul Comisiei ministeriale nu reprezinta decit "o mica, dar importanta componenta" din ancheta efectuata in comun de PNA, OLAF si Corpul de Control al primului ministru. El a mai adaugat ca rezultatele anchetei finale vor fi facute publice cit mai curind.
"Sintem o mica parte din aceasta ancheta complexa. Elementele pe care vi le-am prezentat sunt incluse in raportul pe care l-am inaintat PNA. Atat am fost imputernicit sa va comunic. Pot sa va mai spun insa ca, in prezent, se verifica toate proiectele finantate cu fonduri europene", a mai spus Damian.
In 10 octombrie, Ministerul Educatiei anunta, ca a inceput o ancheta privind fondurile pentru patru proiecte de formare profesionala in cadrul programului Leonardo da Vinci, iar ca, in cazul descoperirii unor nereguli, promotorii acestora vor returna integral subventiile primite.
Conducerea MECT si cea a Centrului National pentru Programul de Formare Profesionala "Leonardo da Vinci" au oprit plata soldului aferent proiectelor  administrate de firmele familiei Puwak. De asemenea, promotorilor proiectelor li s-a comunicat ca sumele platite unor beneficiari care nu au efectuat complet stagiul vor trebui rambursate in conformitate cu prevederile contractuale. Mediafax