Opozitia acuza ca referendumul pentru Constitutie a fost fraudat

Autor: Mirela Luca 21.10.2003

In urmatoarele zile, romanii ar putea avea o noua Constitutie. Biroul Electoral Central (BEC) a validat ieri referendumul desfasurat sambata si duminica pentru aprobarea legii fundamentale, insa opozitia contesta rezultatele si sustine ca referendumul a fost fraudat.
Potrivit ultimelor rezultate partiale transmise de BEC, la votul popular au participat 58,92% dintre cei 18 milioane de romani asteptati la urne, dintre care 90% au votat in favoarea noii Constitutii, iar 9%, impotriva. Desi referendumul a fost validat, rata participarii la vot este privita cu suspiciune de partidele de opozitiei, inclusiv PNL si PD, care au sustinut modificarile legii fundamentale, precum si de unele organizatii neguvernamentale.
PNL si PD au cerut ieri Parchetului sa verifice listele cu persoanele care au votat. Pre sedintele democrat Traian Basescu a vorbit despre o "frauda masiva" a referendumului constitutional, sustinand ca are informatii ca la vot s-ar fi prezentat maximum 44% dintre romanii cu drept de vot, nu 58,92% cat a anuntat BEC.
Si PNTCD, fostul partid de guvernamant, sustine ca referendumul a fost fraudat cu pana la 15%.
Totodata, partidele de opozitie si organizatiile neguvernamentale PRO Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au semnalat o serie de nereguli in desfasurarea votului. Vicepresedintele PD Emil Boc s-a referit la diversele recompense materiale: de la sosete, purcei de lapte, tombole cu premii, la promisiuni privind plata intretinerii. Partidul Democrat intentioneaza chiar sa sesizeze Parchetul General asupra modului de desfasurare a referendumului si sa se adreseze instantelor internationale, in primul rand Uniunii Europene.
Cea mai vehementa contestare a venit din partea PRM, partid care s-a impotrivit modificarii Constitutiei. PRM a cerut ieri Politiei si Parchetului sa inceapa actinea penala impotriva conducerii PSD, intrucat prin reprezentantii sai in administratia locala a promis subventii agricole, ajutoare sociale, premii.
PNL si PD au contestat ieri la BEC, deplasarea urnelor mobile prin hipermarketuri, piete, partii de ski, in cautare de votanti. Potrvit legii de organizare a referendumului, deplasarea urnei mobile este justificata doar pentru bolnavii netransportabili. Ieri, presedintele Ion Iliescu s-a aratat de acord cu aceasta metoda de vot si a dat o explicatie interesanta: "S-a tot discutat ca de ce s-a umblat cu urne mobile. Pai unii si-au perfectionat sistemul de vot; se face prin corespondenta, se face vot prin mijloace electronice. Circulatia acestor urne este tot un fel de asemenea exprimare, merge statul dupa cetatean.(...) Nu este nimic anormal si nu este contrar democratiei."



Civicii sesizeaza Parchetul
Mai multe organizatii civice au cerut, ieri, Ministerului Public sa ia masuri pentru a fi investigate neregulile semnalate inainte si in timpul referendumului constitutional. Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au semnat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor abilitate, misiunilor diplomatice si institutiilor internationale, in care acuza incalcari multiple ale Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
"In politica noastra s-au sustinut multe lucruri putin probabile, dar cred ca pina si guvernantilor le va fi greu sa explice cum poate o persoana netransportabila din cauza de boala sau invaliditate sa se afle la piata sau la un punct de trecere a frontierei pentru a vota la urna mobila", sustine presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, comentind amplasarea urnelor in puncte precum hypermarketurile sau pietele agroalimentare, bisericile, punctele de frontiera, platformele de forare. Weber spune ca aceasta amplasare "concomitent cu a fi abuziva, incalca si secretul votului, nefiind asigurate conditiile pentru confidentialitatea acestuia".
"Pentru o democratie originala, am dezvoltat o coruptie originala. Am ajuns in situatia in care autoritatile mituiesc cetateanul pentru a influenta votul acestuia. De la sosete la masini, totul pentru Constitutie, situatie ilegala in sine, care submineaza insasi baza democratiei, fiind in acelasi timp cel putin periculoasa ca precedent pentru alegerile din 2004 si 2005", a afirmat Renate Weber.
La PSD, Mischie e suparat pe Oprisan
Premierul Adrian Nastase a raspuns opozitiei aratand ca eventualele nereguli inregistrate in timpul referendumului, inclusiv din partea membrilor PSD, trebuie trimise BEC. Altfel, in PSD, doar Nicolae Mischie, presedintele Consiliului judetean Gorj este suparat ca "omolugul" sau de la Vrancea, Marian Oprisan, a avut in judet o rata mai mare de participare la vot.