Sold triplat la creditele de consum

Autor: Ovidiu Tempea 13.10.2003


Bancile au acordat populatiei, in perioada iunie 2002 - iunie 2003, credite pentru achizitionarea de bunuri de consum de folosinta indelungata de aproape 500 mil. euro, soldul imprumuturilor cu aceasta destinatie fiind de trei ori mai mare fata de sfarsitul primului semestru de anul trecut.



"Exista o dezvoltare exploziva si a acestor imprumuturi, desi nu avem date care sa le evidentieze separat. Totusi, finantarile pentru consum reprezinta majoritatea covarsitoare a creditelor de sub 100 de milioane de lei, al caror numar a crescut in aceasta perioada de la 738.000 la 1,55 milioane credite", a declarat Mihai Bogza, viceguvernatorul BNR.



Potrivit datelor detinute de banca centrala, totalul creditelor cu o valoare de sub 100 mil. lei a crescut, in perioada mentionata, cu 17.369 mld. lei, de la 8.100 mld. lei la 25.469 mld. lei.



"Tendinta de crestere a sectorului bancar a determinat institutiile sa caute un segment de piata insuficient dezvoltat, in conditiile in care piata creditului corporatist nu mai are potential semnificativ de dezvoltare pe termen scurt", a aratat oficialul BNR.



Apetitul populatiei pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata cu ajutorul sumelor atrase de la banci a fost depasit insa de solicitarile pentru creditele imobiliare sau auto.



Totalul sumelor curente acordate populatiei a fost la sfarsitul lui iunie de 39.589 mld.lei, in crestere cu 233,6% fata de soldul inregistrat dupa primele sase luni de anul trecut. Expansiunea imprumuturilor pentru populatie a fost superioara avansului consemnat de creditele de consum.



"Nu se poate spune ca nu exista riscuri. Primul se refera la capacitatea populatiei care nu are, inca, o cultura dezvoltata a creditului, de a rambursa sumele obtinute. Tentatia persoanelor fizice de a lua mai multe decat isi pot permite este mare. Al doilea pericol se refera la faptul ca bancile nu dispun de un birou de credit, prin care sa monitorizeze mai complet situatia debitorului", a spus Bogza.



Desi ponderea principala este detinuta de finantarile in lei, peste 72,84% din total, bancile au imprumutat populatia si in valuta. Persoanele fizice au obtinut pe termen lung sume in valuta reprezentand 9.900 de miliarde lei, sold cu 280% peste cel din iunie 2002. Creditul pentru populatie si-a continuat avantul si dupa luna iunie. La sfarsitul lui august, soldul pentru persoanelor fizice a urcat la 51.842 mld. lei, cu 30% mai mare decat in luna iunie. La acest nivel, sumele destinate populatiei reprezinta 21% din creditul neguvernamental.



O evolutie la fel de spectaculoasa a fost consemnata de principalii competitori din piata de retail. In primele opt luni ale anului, BCR a inregistrat o crestere a soldului de credite pentru persoane fizice cu 210%. Cu un total de 16.500 mld. lei, imprumuturile eliberate de BCR reprezinta aproape 32% din totalul finantarilor pentru populatie.



O situatie similara a fost consemnata si la BRD-SocGén, imprumuturile contractate de persoane individuale inregistrand un spor de 205%.



O crestere mai spectaculoasa a fost raportata de Raiffeisen Bank, unde soldul creditelor pentru populatie a urcat cu 360%. Numai in luna august, banca a acordat persoanelor fizice 12,5 mil. euro, din care mai mult de jumatate au fost credite de consum.