Scheele: Statutul de economie de piata functionala nu se obtine bifand casute

Ziarul Financiar 23.09.2003


Indeplinirea angajamentelor asumate de autoritatile romane in fata oficialilor europeni nu reprezinta o garantie a acordarii statutului de economie de piata functionala, a declarat ieri seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. El a admis ca aceste masuri sunt importante, dar a subliniat ca fara acestea Romania nu ar avea nici o sansa sa obtina statutul de piata functionala.



"Acest statut nu se obtine doar bifand unele casute. Este imposibil de spus ca exista garantii ca ai o economie de piata functionala daca ai bifat cele opt masuri. Insa fara cele opt masuri este foarte improbabil ca se va obtine acest statut", a spus Scheele, citat de Mediafax.



In cadrul vizitei pe care a facut-o la Bruxelles saptamana trecuta, premierul Adrian Nastase a prezentat oficialilor europeni un plan de masuri, in principal din domeniul privatizarii, care vor fi indeplinite pana la la 5 noiembrie. La aceasta data, Comisia Europeana urmeaza sa publice raportul anual de tara privind evolutia Romaniei in 2003 - in care autoritatile de la Bucuresti spera sa fie mentionat statutul de economie de piata al Romåniei.



Planul guvernului roman prevede parafarea contractului de vanzare a 25% din capitalul Bancii Comerciale Romane catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, incheierea contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni la societatea Tractorul Brasov, privatizarea Roman Brasov si a Aro Campulung sau initierea "unor proceduri alternative" pentru aceste societati, precum si obtinerea unor oferte ferme de privatizare a doua unitati de distributie a energiei electrice, respectiv Electrica Dobrogea si Electrica Banat.



Celelalte masuri vizeaza continuarea procesului de restructurare a cailor ferate, prezentarea unor asigurari privind ireversibilitatea privatizarii SNP Petrom, elaborarea proiectului de buget pe 2004 si incheierea discutiilor cu Fondul Monetar International asupra actualului acord.



Realizarea acestor angajamente va demonstra hotararea guvernului de a indeplini actiunile necesare pentru ca raportul din acest an al Comisiei Europene privind Romania sa fie unul pozitiv, in special in ceea ce priveste respectarea criteriilor necesare pentru obtinerea acestui statut.



Existenta unei economii functionale de piata reprezinta primul dintre cele doua criterii economice de aderare stabilite in decembrie 1993, la Consiliul European de la Copenhaga, pentru statele candidate, astfel incat acestea sa poata face fata presiunii concurentiale de pe piata Uniunii Europene.



In luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeana a acordat Bulgariei, insa nu si Romaniei, statutul de economie de piata functionala. Pentru a-i convinge pe oficialii europeni ca Romania a afacut progrese, premierul a anuntat ca va trimite la Bruxelles o scrisoare in care va prezenta comparativ evaluarile Comisiei in legatura cu economia de piata functionala pentru Bulgaria, observatiile referitoare la Romania anul trecut privind acest capitol si o a treia rubrica - realizarile autoritatilor si ceea ce s-a intamplat in ultimul an in legatura cu observatiile de anul trecut. Premierul crede ca nu ar trebui sa existe "nici un fel de ezitare pentru a se considera ca Romania are o economie de piata functionala".



O concluzie generala negativa a raportului de tara, dublata de amanarea cu inca un an a acordarii statutului de economie de piata functionala, risca sa compromita sansele Romaniei de aderare la UE in 2007, termen recunoscut anul acesta ca tinta realizabila pentru Romania si Bulgaria. Consecintele unui asemenea esec sunt greu de evaluat, insa impactul va fi cu siguranta negativ. Nu este mai putin adevarat ca Romania ar putea avea probleme si in situatia in care ar fi invitata in UE in 2007, tot printr-un act pur politic, fara sa fie insa pregatita din punct de vedere economic pentru a face acest pas. Acordarea statutului de economie de piata functionala Romaniei, ca un act politic, nu este insa exclusa chiar in conditiile date, cu reforme lente, avand in vedere ca Statele Unite au facut-o inca din primavara.
miruna.lebedencu@zf.ro