Fondurile mutuale: aceiasi investitori, aceleasi cresteri mici

Ziarul Financiar 22.09.2003

De mai bine de sase luni numarul invesitorilor in fondurile mutuale romanesti se mentine la aproximativ 60.000, fara modificari semnificative de la o luna la alta, iar sumele totale investite de acestia in fonduri nu depasesc pragul de 1.000 de miliarde de lei.
Cresterea medie a titlurilor de participare in fondurile mutuale, calcutala de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv a fost luna trecuta de 0,9%, egela cu inflatia medie lunara pe primele opt luni, dar mai mare fata de inflatia din luna august, care a fost de doar 0,3%. In ultimele 12 luni, fondurile mutuale nu ar reusit nici macar sa tina pasul cu inflatia. Cresterea medie a titlurilor a fost de doar 9,9%, in timp ce rata inflatiei a fost de 14,2%.
Castigurile oferite de tot mai multe dintre fondurile cu profil monetar scad sub pregul de 1%. Fondul pentru Comert Exterior a Oferit investitorilor luna trecuta o crestere de 0,6%, titlurile Plus Fidelity au urcat cu 0,7%, iar cel mai mare fond de pe piata, Simfonia 1 a inregistrat o crestere de 0,9%. Cele mai bune performante fintre fondurile cu profil monerat au fot cele ale Vanguard Protector, cu o crestere de 1,3% si Tezaur, cu 1,2%.
Cele doua fonduri care investesc in actiuni au castigat luna trecuta de pe urma actiunilor gratuite distribuite de compania Impact Bucuresti, ale carei actiuni se afla intre cele mai importante plasamente realizate de Napoca si Intercapital. Valoarea titlului de participare in fondul Napoca a urcat luna trecuta 2,6%, iar titlul de participare la fondul Intercapital a urcat cu 1,6%. Cresterea fondului Intercapital ar fi fost mai mare daca fondul nu ar fi fost obligat sa diminueze substantial valoarea la care sunt inregistrate actiunile International Leasing datorita faptului ca actiunile societatii sunt suspendate de peste trei luni pe piata RASDAQ.
Noul fond lansat de societatea de adimistrare a investitiilor a Bancii Comerciale Romana, BCR Dinamic, a inregistrat luna trecuta o crestere de 1,2% a titlului de participare, superioara celei de pe piata. Fondul si-a propus sa plaseze jumatate din bani in actiuni cotate la Bursa, iar cealalta jumatate in titluri cu venit fix. Structura plasamentelor fondului la finalul lunii august atata ca dupa o luna si jumatate de functionare fondul este inca departe de structura de plasament pe care si-a propus-o. Doar 6,8% din plasamentele fondului sunt reprezentate de actiuni in timp ce peste 80% reprezinta plasamente in titluri de stat. Fondul avea la lansare un activ net de 20 miliarde de lei, care a ajuns la finalul lunii trecute  la aproape 24 miliarde de lei, in principal datorita atragerii de noi investitori.
Cele mai multe dintre fondurile mutuale si societatile de adimistrare ale acestora trec printr-o perioada de reautorizare in conformitate cu noua legislatie in domeniul. Printre principelele modificari aduse de noua legislatie se numara scaderea pana la 10% din activul net a sumei pe care fondurile o pot plasa in titluri comerciale, care le aduceau pana acum unul din cele mai mari randamente, si cresterea puterii de decizie a administratorilor, in detrimentul investitorilor in fond. vlad.nicolaescu@zf.ro