Diplomatia UE: “Puteti avea” economia de piata functionala

Autor: Dinca Thomas 17.09.2003


Premierul Adrian Nastase i-a prezentat presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, evolutia economiei romanesti si masurile adoptate in ultimele luni in reforma administratiei publice si justitiei.



Prim-ministrul i-a explicat oficialului european ca Executivul este decis, in plan politic si economic, sa finalizeze, pana la sfarsitul anului viitor, negocierile de aderare la Uniunea Europeana, inclusiv prin reforma administratiei publice si a justitiei.





Restructurare, in an electoral



Anul viitor, an electoral in Romania, va fi continuat procesul de privatizare, a spus ieri premierul. El a anuntat ca, in principal, va continua privatizarea companiilor SNP Petrom si BCR, va fi accelerata restructurarii sectorului energetic, reglementarea legislatiei in domeniul ajutoarelor de stat si vor fi rezolvate problemele cu care se confrunta societati precum Roman si Tractorul Brasov, conform graficului convenit cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.



"Negocierile de aderare reprezinta si o problema de perceptie de catre oficalii europeni a eforturilor Guvernului. Vrem sa ii facem pe toti sa inteleaga ca aplicam toate masurile convenite in primul rand pentru dezvoltarea economiei rpomanesti si nu pentru includerea unui anumit paragraf in raportul de tara al Comsiei Europene", a spus Nastase.





Termenul 1 ianuarie 2007 ramane in picioare



Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, prezent la discutiile dintre premierul roman si presedintele CE, a precizat ca data de 1 ianuarie 2007, ca termen de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, ramane valabil, in pofida intarzierilor inregistrate in unele capitole de negociere.



"Nu exista nici un pericol ca data de 1 ianuarie 2007 sa nu mai fie acceptata de reprezentantii Uniunii Europene ca termen propus pentru integrarea europeana a Romaniei. Trebuie doar sa ii convigem pe oficialii europeni ca putem asigura continuitatea masurilor stabilite", a spus Geoana, precizand ca Romania are capacitatea de a finaliza, pana la 31 decembrie 2004, negocierile de aderare.



El a aratat ca, pana la sfarsitul acestui an, perioada in care Italia detine presedintia semestriala a UE, ar urma sa fie inchise 5 - 6 capitole de negociere dificile, precum cele privind energia si libera circulatie a persoanelor si a capitalului.



"Este foarte important ca, la reuniunea de la Bruxelles din perioada 11 - 12 decembrie, Consiliul European sa incurajeze reprezentantii Comisiei Europene sa incheie negocierile de aderare cu Romania pana la sfarsitul anului viitor", a adaugat Geoana.



Comisarul pentru extinderea UE, Gunther Verheugen, a confirmat ca toate capitolele de negociere pentru aderarea Romaniei la UE vor fi inchise pana la sfarsitul anului viitor, in timpul actualului mandat al Comisiei Europene.



El a mai afirmat ca sustine integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. "Este un proces dificil, dar realizabil si sunt increzator ca negocierile vor fi finalizate in cursul anului viitor", a spus oficialul european.





Economia de piata functionala, inca sub semnul intrebarii



Ministrul Afacerilor Externe a evitat insa sa aprecieze sansele Romaniei de a obtine din partea Comisiei Europene, pana la sfarsitul anului, statutul de economie de piata functionala, afirmand ca aceasta problema “inca se joaca".



Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, prezent la Bruxelles, a declarat, la randul sau, ca problema statutului de economie de piata functionala va fi clarificata, probabil, in ultimele doua saptamani ale lunii octombrie, cu putin timp inainte de finalizarea raportului anual de tara al CE privind evolutia Romaniei in 2003.



Cei doi ministri au mai afirmat ca reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale au organizat, luni seara, o videoconferinta in care au analizat situatia politica si economica a Romaniei, inainte de elaborarea proiectului acestui raport.



"Este o analiza obisnuita, organizata de cele trei institutii in fiecare toamna. Nu am asistat la discutii, dar nu am primit semnale negative din partea participantilor", a spus Geoana.



Raportul de tara al Romaniei pe anul 2003, elaborat de Comisia Europeana, urmeaza sa fie publicat la 5 noiembrie.





Prodi si Verheugen o absolva pe Puwak



Verificarile efectuate, pana in prezent, in cazul Puwak nu au aratat, deocamdata, existenta unui conflict de interese, a declarat presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi. El a precizat, raspunzand unei intrebari, ca a discutat cu premierul Adrian Nastase si despre acest subiect la intalnirea care a avut-o ieri la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. "Deocamdata, nu pot spune alteceva", a adaugat Prodi. Comisarul european pentru extinderea Uniunii Europene, Gunther Verheugen, a afirmat, la randul sau, ca, pana in prezent, nu exista dovezi care sa demonstreze existenta unui conflict de interese in acest caz. "Analizam toate aspectele. Pana acum, nu am gasit dovezi care sa arate un conflict de interse", a spus Verheugen. Biroul OLAF, care verifica gestionarea fondurilor europene, deruleaza o ancheta privind folosirea fondurilor obtinute de firmele sotului si fiului ministrului Puwak. In paralel, Parchetul National Anticoruptie s-a sesizat din oficiu, ca urmare a informatiilor aparute in mass-media in legatura cu modul in care a fost dobandita si folosita suma de 150.000 de euro, in cadrul programului Leonardo da Vinci, de catre societatile comerciale ale sotului ministrului Hildegard Puwak.