Diplomatia UE: “Puteti avea” economie de piata functionala

Autor: Mirela Luca 17.09.2003


Cu o luna si jumatate inainte de publicarea raportului de tara de catre Comisia Europeana - in care autoritatile de la Bucuresti spera sa fie mentionat statutul de economie de piata al Romaniei - presedintele Comisiei Europene Romano Prodi a transmis Guvernului de la Bucuresti ca pentru a obtine acest statut este nevoie ca Romania sa aplice concret masurile de reforma economica. Diplomatic, Prodi a dat de inteles Guvernului roman ca acordarea statutului de economie de piata este o carte care se joaca inca. "Romania trebuie sa continue si sa aplice in mod concret masurile de reforma economica pentru a demonstra ca poate avea o economie de piata functionala. Negocierile pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana se deruleaza conform calendarului. Est e nevoie, insa, ca masurile stabilite pentru obtinerea statutului de economie de piata functionala sa fie efectiv aplicate", a declarat, ieri, Romano Prodi, dupa intalnirea cu primul ministru Adrian Nastase.



Ritmul lent al privatizarii si legislatia privind combaterea coruptiei, cele mai frecvente critici pe care Bruxellesul le face Romaniei, nu au lipsit nici ieri din mesajul presedintele Comisiei Europene. Romano Prodi a aratat ca principalele probleme care trebuie rezolvate in perioada urmatoare de autoritatile de la Bucuresti sunt accelerarea procesului de privatizare si corelarea legislatiei romanesti cu cea comunitara, in special in domeniul combaterii coruptiei. In acelasi timp, oficialul european a subliniat cat este de importanta relatia Bucurestiului cu FMI pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice. Iar, aceasta remarca a fost facuta dupa ce primul ministru roman l-a invitat pe Romano Prodi sa viziteze Romania.



Relatia Romaniei cu FMI este practic un etalon pentru Bruxelles. Comisia Europeana nu are propriile instrumente prin care sa monitorizeze statele candidate. Din acest motiv a recomandat Romaniei incheierea unui nou acord cu FMI. Negocierile pentru acest nou acord vor incepe dupa 20 octombrie, cand la Bucuresti va veni o misiune a FMI.



Premierul Adrian Nastase, insotit de ministrii Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, a mers ieri intr-o vizita fulger la Bruxelles, unde s-a intalnit cu mai multi oficiali influenti ai Comisiei Europene - Romano Prodi, Gunter Verheugen, Pedro Solbes Mira. Scopul delegatiei romane a fost acela de a incerca sa convinga Bruxellesul ca Romania ar merita statutul de economie de piata functionala, recunoastere - mai degraba politica - acordata deja de SUA.





Angajamentele lui Nastase pana la 5 noiembrie



Premierul Adrian Nastase a prezentat ieri la Bruxelles, presedintelui Comisiei Europene Romano prodi si Comisatului pentru extindere Gunter Verheugen un plan de masuri, in principal din domeniul privatizarii, care vor fi indeplinite pana la publicarea, la 5 noiembrie, de catre Comisie a raportului anual de tara privind evolutia Romaniei in 2003.



@ Parafarea contractului de vanzare a 25% din capitalul Bancii Comerciale Romane catre BERD si International Finance Corporation.



@ Incheierea contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni la societatea Tractorul Brasov



@ Privatizarea Roman Brasov si a Aro Campulung sau initierea "unor proceduri alternative"



@ Oferte ferme de privatizare a doua unitati de distributie a energiei electrice, respectiv Electrica Dobrogea si Electrica Banat.



@ Continuarea procesului de restructurare a cailor ferate



Q Prezentarea unor asigurari privind ireversibilitatea privatizarii SNP Petrom



@ Elaborarea proiectului de buget pe 2004



@ Incheierea discutiilor cu Fondul Monetar International asupra actualului acord.



mirela.luca@zf.ro