Secretul combaterii stresului se afla in talpa. Depinde pe mana cui te lasi

Autor: Cecilia Stroe 08.09.2003


In Statele Unite, piata de masaj terapeutic inseamna o industrie cu venituri de milioane de dolari anual; in 30 de state americane exista legislatie care reglementeaza strict practicarea acestei activitati, in alte 15 state exista proiecte legislative, iar majoritatea terapeutilor - reuniti in ordine profesionale si asociatii care le apara drepturile - lucreaza independent in propriile clinici. "In Romania piata de masaj este ca un iceberg, cu varful la suprafata - partea de clinici, cabinete sau centre de frumusete si o alta, nevazuta, dar mult mai dezvoltata, reprezentata de masajul la domiciliu", explica Viorel Mihai, fondatorul Asociatiei Romane de Masaj Terapeutic (ARMT), infiintata in urma cu un an. Viorel Mihai este licentiat al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, specializarea fizikinetoterapie. Org anizator al primului seminar profesional de masaj terapeuetic din Romania, sustinut in mai 2001 de instructori americani - prof. James Luth si dr. Katryn Henry - el a urmat un curs de specializare in stilul de masaj Shiatsu in Statele Unite, la The Shiatsu Clinic and School si de la infiintarea ARMT la Bucuresti a pregatit el insusi peste 100 de terapeuti. "Nu exista scoli cu traditie in formarea de maseuri in Romania, practic cei care desfasoara la noi aceasta activitate sunt ori medici tineri, care practica reflexoterapia pentru a-si completa veniturile, ori absolventi de Anefs, facultatea de kinetoterapie, ori chiar absolventi de liceu care hotarasc sa se dedice masajului clasic si urmeaza un curs de calificare pe undeva".



Masajul terapeutic include toate stilurile de masaj care actioneaza asupra structurii musculare a corpului uman. Asa cum a fost el definit de legislatia americana, masoterapeutul este <terapeutul care lucreaza pentru usurarea durerii, inlaturarea stresului si imbunatatirea sanatatii si a starii generale prin mobilizarea tesuturilor moi, pielea, muschii, tendoanele, ligamentele si tesutul conjunctiv> si in timp ce maseurul este un simplu executant al unor tehnici, aceleasi pe care le aplica tuturor clientilor, nu are o pregatire teoretica suficienta si nu poate explica efectele tehnicilor sale, masoterapeutul acorda tratamente individualizate fiecarui client, este capabil sa explice mecanismele prin care se produc efectele tehnicilor sale pentru ca are o pregatire teoretica si practica consistenta, pastreaza evidenta clientilor sai si colaboreaza cu ceilalti profesionisti din lumea medicala, spune Viorel Mihai. In Romania insa, practicarea masajului nu este reglementata in nici un fel, terapeutii nu sunt reuniti in asociatii, iar veniturile anuale generate de aceasta activitate sunt foarte greu de estimat.



O terapie "la moda"



Masajul suedez, cel mai cunoscut stil de masaj, are scopul de a optimiza mai ales circulatia sangelui, pentru a asigura eficienta articulatiilor, a intinde si relaxa muschii corpului si a fost inventat de Per Henrik Ling, un masoterapeut care si-a dedicat intreaga viata introducerii si dezvoltarii acestei tehnici in Europa. In ceea ce priveste reflexoterapia ("o terapie foarte la moda, pentru ca a fost cel mai intens promovata", crede Mihai), reflexologia moderna si tehnicile reflexoterapeutice isi au originea in cele mai vechi sisteme medicale ale lumii, cel chinezesc si cel egiptean, datate acum 4-5.000 de ani. Prezentarea reflexoterapiei ca metoda de sine-statatoare apartine medicului chinez Wang-Wei, sec IV.i.e.n, dar reflexologia moderna sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in Occident de catre medicul american William Fitzgerald la inceputul sec.al XIX-lea, dupa indelungate cercetari in domeniul vechilor tehnici terapeutice chinezesti. El a demonstrat practic modul in care, prin apasarea unor puncte situate pe talpile picioarelor, se poate normaliza activitatea fiziologica a altor zone si organe ale corpului. Reflexoterapia practicata la noi, considera Viorel Mihai, este insa "ceva foarte diluat". "Au aparut peste noapte cabinete si cabinetute, camere ca niste cazarmi cu zece paturi in ele, unde lucreaza terapeuti formati peste noapte", mai spune terapeutul, in opinia caruia, acestia sperie clientii, le diagnosticheaza diferite boli, desi nu au competenta sa o faca si le impun un anumit numar de sedinte pentru a-i vindeca.



Daca in ceea ce priveste masajul clasic nu exista nici un pericol, <cel mult poate sa nu-ti placa>, in cazul reflexoterapiei exista pericolul excesului de zel, explica Mihai. "Maseurul a invatat o harta reflexogena, vede unde este ficatul, i se pare ca simte acolo cine stie ce depunere de toxine, face o stimulare excesiva si clientul de-abia daca mai poate sa coboare de pe masa si apoi se simte foarte rau." Dincolo de aceste tehnici, asadar "eficiente doar in mainile celor pregatiti", cele mai periculoase sunt cele de chiropraxie, practicate conform lui Viorel Mihai, in multe din cabinetele din Romania. Precizarea tesuturilor moi ca obiect de lucru al masajului terapeutic exclude prin definitie terapiile aplicate asupra tesutului osos, precum masajul osteopat, osteopraxia sai chiropraxia, precizeaza el. "Frecvent, maseurii sunt tentati sa foloseasca aceste tehnici, uneori chiar fara acordul clientului. Incearca sa le indrepte acestora oasele si le pot face foarte mult rau."



Modelul american



La Centrul de fitness de la Marriot, o ora de masaj costa 45 de euro, daca te duci la Hilton, 30 de dolari sau 28 de euro, la Cella Center. Daca insa vrei sa beneficiezi de serviciile unui maseur free-lancer la domiciliu, oferta variaza intre 150.000 de lei si 40 de dolari pe ora. La fel cum variaza preturile variaza insa si calitatea serviciilor, crede Viorel Mihai. "Cei mai scumpi masoterapeuti, cei care fac masaj rezidential vin la client cu masa portabila de masaj, cu crème speciale si chiar cu prosoape curate, iar clientul evita in acest fel traficul, asteptarea de dinainte de masaj, dar mai sunt si cazurile in care clientul nu se poate deplasa si atunci nu mai constituie un lux, ci o necesitate."



Din estimarile lui Viorel Mihai, in momentul de fata 80% dintre romani considera masajul un sinonim al celei mai vechi meserii din lume. "Spui ca esti maseur si oamenii intorc privirea, nu mai vor sa vorbeasca cu tine", a sesizat el. Pe de alta parte, un mare "pacat" al pietei de masaj autohtone este in opinia lui si faptul ca se afla intr-o totala izolare fata de lumea medicala. "Cu exceptia catorva maseuri care lucreaza in clinici de recuperare, nu exista situatia fireasca din Statele Unite, unde medicii isi trimit pacientii la masaj."



Peste cateva luni, Viorel Mihai isi va deschide propria clinica de shiatsu, unde si-a propus sa dezvolte si un pachet de servicii "corporate", destinat asadar managerilor si angajatilor companiilor multinationale, foarte ocupati, dar si foarte stresati. Ca presedinte al Asociatiei Romane de Masaj Terapeutic, el doreste sa imbunatateasca imaginea masajului si a masoterapeutului in ochii publicului, sa-l promoveze, tocmai pentru ca lucrurile tind sa devina foarte grave si sa se implice in proiecte legislative care sa reglementeze aceasta activitate. "Ne vom axa pe modelul legislativ american, practicarea masajului este reglementata acolo de peste 20 de ani, legea este foarte clara, incepand de la definitia masajului si sfarsind cu pedepsele foarte severe aplicate acelora care spun ca fac masaj, dar nu au licenta de masaj sau au obtinut o licenta, dar ofera la adapostul ei alt gen de servicii."



Sa scapi de stres in 15 sedinte



Novalis Top, centru de sanatate specializat in masaj general si reflexoterapie a fost deschis in urma cu an si jumatate de Alexandra Croitoru, o fosta profesoara de franceza, dupa ce, la sugestia unei prietene, facuse 15 sedinte de reflexoterapie intr-un cabinet din Bucuresti. "Eu am fost o femeie la locul meu, imi placea sa citesc, sa cresc caini, am broaste testoase si flori, mai lucram si goblenuri, deci eram o femeie normala care tinea o casa. La un moment dat m-am trezit ca fata mea s-a maritat si mare lucru nu mai aveam de facut", spune ea. A simtit nevoia sa faca ceva, isi aminteste ea, isi dorea o activitate care sa-i dea ocazia sa comunice cu semenii sai si in prima faza s-a gandit la un anticariat. A infiintat un srl, i-a pus numele Novalis - poet romantic german - dar a optat in cele din urma pentru un centru de sanatate.



Amenajat intr-un apartament dintr-o vila, cu o investitie de 6000 de marci la acea ora, in trei paturi de masaj, paravane, masina de spalat si toate cele trebuincioase, centrul a inceput sa functioneze cu trei terapeuti si clienti "racolati" dintre rudele, prietenii si prietenii prietenilor Alexandrei Croitoru. "Am deschis centrul gandindu-ma ca vor veni in special persoane in varsta, dar spre surprinderea mea, cei mai multi dintre clientii mei sunt tineri", spune ea.



Alina Mares, unul dintre cei opt terapeuti care lucreaza in prezent la Novalis, spune ca majoritatea afectiunilor pe care clientii sai le acuza sunt cele generate de stres. Cei mai multi dintre clienti vin aici, in prima faza, pentru a se relaxa, explica ea, sunt uimiti insa sa descopere ca pot rezolva destul de repede probleme precum insomniile, durerile de cap, hiperaciditatea sau o defectuoasa circulatie periferica.



"Am avut o clienta care venea cu probleme destul de mari, un stres care se transformase in panica, in agorafobie; spunea ca simte ca se sufoca, ca ameteste si nu mai poate iesi in lume. Primele doua-trei sedinte ne-am cam speriat, dar a devenit clienta noastra fidela, a venit de doua ori pe saptamana aproape un an de zile si n-o mai recunosteam nici noi, nici colegii de birou, nici sotul", isi aminteste ea.



La Novalis, o sedinta de reflexoterapie dureaza 50 de minute, iar pentru a-i scapa de stres, terapeutii de aici le recomanda clientilor un set de 10-15 sedinte, in prima faza si apoi, in faza de intretinere, una singura pe saptamana.



Pretul, argumentul forte



In prezent, la Novalis "merge" bine si masajul si reflexoterapia, spune Alexandra Croitoru. "Sunt clienti care au copii, soacre, serviciu, extra-serviciu isi inchid telefoanele mobile si ne roaga sa-i <ascundem> doua ore, sa nu stie nimeni unde sunt, pentru ca vor sa se relaxeze." Isi propusese sa inchida centrul in iulie si august, a fost insa o perioada neasteptat de plina, clientii s-au adus unii pe altii si numarul clientilor fideli a crescut considerabil. "Lumea apreciaza foarte mult intimitatea locului, aromoterapia, avem si muzica terapeutica, clasica, dar si muzica preferata a clientilor nostri", considera profesoara de franceza, in opinia careia, una din cele mai atractive parti a ofertei centrului sau de sanatate ramane totusi pretul. A redus pretul sedintelor de masaj si de reflexoterapie in luna februarie a acestui an, in cadrul unor abonamente de 10 sedinte, in prezent 1.500.000 pentru salariati si 1.200.000 pentru pensionari pentru ca, explica ea: "Eu tin foarte mult ca terapeutilor mei sa nu le lipseasca obiectul muncii; nu mi-am propus sa ma imbogatesc peste noapte, daca pot sa sustin activitatea, sa platesc salariile si sa-mi achit toate darile, voi pastra un pret avantajos pentru toata lumea."



Pe viitor, Alexandra Croitoru se gandeste si ea la niste contracte cu companii ai caror manageri doresc sa le ofere angajatilor posibilitatea de a se relaxa, "in cazul clientilor din mediul de afaceri problema cea mai mare este timpul liber, toti ar vrea sa faca masaj daca ar avea timp", crede ea. "Unul dintre clientii mei, un domn peruan, mi-a explicat ca nu mai poate face fata stresului cotidian daca nu trece pe-aici in fiecare marti si in fiecare marti are doua are rezervate, una pentru masaj si alta pentru reflexoterapie; alt client, patronul unui restaurant din zona, vine in fiecare zi, iar un om de afaceri sirian se afla acum la cea de-a 10-a sedinta de reflexoterapie si doreste sa isi reinoiasca abonamentul pentru ca se simte extraordinar de bine." cecilia.stroe@zf.ro