Emisiunea de obligatiuni a Prefab a esuat

Autor: Vlad Nicolaescu 03.09.2003

Emisiunea de obligatiuni a producatorului de materiale de constructii Prefab Calarasi reprezinta primul esec din ultimii trei ani al unei companii romanesti de a vinde obligatiuni pentru a-si finanta activitatea.
Oferta publica de obligatiuni, derulata pe parcursul a doua luni si jumatate, dupa ce a fost prelungita in doua randuri, nu a reusit sa atraga investitori care sa cumpere 60% din valoarea emisiunii, astfel ca oferta sa fie considerata incheieta cu succes.
“Una din cauzele esecului este momentul nefavorabil de pe piata”, spune  Petre Milut directorul Prefab. Confrom aceastruia avizarea ofertei publice de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a durat nu mai putin de noua luni, firma fiind obligata astfel sa incerce sa vanda obligatiunile pe perioada verii, cand interesul investitorilor de pe piata de capital este mai scazut. Mil ut nu a putut preciza care a fost valoarea obligatiunilor subscrise, dar a spuns ca mai multe persoane fizice si-au exprimat intentia de a cumpara obligatiuni in valoare de mai multe zeci de mii de dolari.
Prefab intentiona sa vanda obligatiuni in valoare de 16,5 miliarde de lei (0,5 milioane de dolari), iar valoarea acestora si a dobanzilor urma sa fie indexata la evolutia cursului leu-dolar. Rata anuala a dobanzii era de 6,5%, iar scadenta era de doi ani. Rambursarea imprumutului este garantata de compania de BCR Asigurari, iar fondurile obtinute ar fi urmat sa fie utilizate de societate pentru cresterea capitalului de lucru.
Ultimul esec de a vinde obligatiui data din 2000, cand producatorul de vin Bachus Buzau nu a reusit sa vanda nici 60% din valoarea eminiunii de obligatiuni in valoare de 15,5 miliarde de lei.
Principalii investitori in obligatiuni de pe piata romaneasca sunt bancile fondurile mutuale si sociatatilor de investitii financiare.
“La data lansarii emisinii nu aveam destule informatii despre societate, iar istoricul unei societati pe piata de capital este foarte important atunci cand incearca sa vanda actiuni sau obligatiuni,” spune Iulian Panait, analist  la Certinvest, societate care administreaza trei fonduri mutuale. O alta cauza posiblia a esecului este faptul ca multi dintre investitori institutionali prefera sa faca plasamente in moneda nationala si se feresc de cele indexate la o valuta. vlad.nicolaescu@zf.ro