Nastase: Irakul si Transnistria, doua "cutii negre"

Autor: Oana Iurascu 08.08.2003

Primul ministru Adrian Nastase a acordat un interviu cotidianului austriac "Die Presse". Prezentam extrase din raspunsurile premierului.
* "Nu as spune ca o tara care abordeaza problema conflictului irakian  poate fi considerata ca ducand o politica proamericana sau antiamericana. (...) Intelegem cu totii ca sistemul irakian a fost un fel de cutie neagra unde s-au petrecut multe lucruri  inclusiv diferite tipuri de potentiale activitati teroriste."
* "Mai mult de 93 la suta din suprafata agricola a fost restituita fostilor proprietari. (...) In privinta procesului de privatizare, s-au realizat privatizari in proportie de 93 la suta, de catre agentia noastra speciala de privatizare, iar privatizarile ramase depind acum de Ministerul Industriilor".
*"Problema aceasta (a fortei UE de mentinere a pacii in Transnistria - n.n.) face parte din  mostenirea trecutului. (...) Din nefericire, Transnistria si-a consolidat pozitia de insula, de cutie neagra pentru toate fortele conservatoare care au venit de pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice. (...) Cred ca sansele de rezolvare a situatiei sunt mai mari (...). S-au purtat discutii, (...) cat de mari vor fi aceste efective, (...) daca vor fi stationate pe ambele maluri ale Nistrului. Eu cred ca numai in Transnistria, deoarece nu vad de ce ar fi stationate  si pe celalalt mal. (...) Exista bunavointa din partea Uniunii Europene si rezultatul va fi pozitiv." 
*Precizam ca atat Rusia cat si Republica Moldova s-au pronuntat impotriva trupelor UE in Transnistria. Pe de alta parte, este pentru a doua oara cand, in ciuda litigiilor, primul ministru declara ca s-au restituit 93 la suta din prorietatile agricole.