Belgia pregateste o amnistie fiscala

Autor: Mihaela Andries 06.08.2003


Partidele care sustin guvernul de coalitie din Belgia se apropie de un consens in privinta aplicarii unui impozit de 10% in cadrul unui proiect de amnistie fiscala partiala, menita sa-i incurajeze pe cetatenii belgieni sa repatrieze fondurile detinute in conturi bancare straine.



Guvernul si-a prezentat intentia luna trecuta, dar nu a stabilit detaliile finale. Initiativa belgiana urmeaza unor masuri similare luate de Italia si Germania.



"Pot accepta o rata de 10%, dupa cum au propus liberalii", a declarat Steve Stevaert, presedintele Partidului Socialist, cotidianului De Morgen.



Marimea impozitului luat in considerare de membrii guvernului belgian nu a fost cunoscuta anterior.



Suma pe care Belgia spera sa o obtina din amnistia fiscala nu a fost mentionata, dar se estimeaza ca bugetul din acest an va inregistra un deficit usor, dupa ce bugetul precedent a fost cel putin singurul echilibrat din ultimii trei ani.



In Italia, impozitul este de 2,5%, iar veniturile care ar putea fi obtinute in urma acestei amnistii sunt estimate la circa 13,5 miliarde de euro pentru 2003.



Germania aplica un impozit de 25% asupra dobanzilor generate in trecut de fondurile repatriate si prevede incasarea a aproximativ 5 miliarde de euro in urma implementarii amnistiei fiscale, care nu a fost aprobata inca de Parlament.



Totodata, guvernul belgian analizeaza posibilitatea de a impune un impozit mai redus la fondurile repatriate daca cetatenii le investesc mai degraba in economia nationala decat intr-un depozit de economii.



Membrii Uniunii Europene au convenit sa faca schimb de informatii, incepand din 2005, cu privire la conturile bancare din strainatate ale rezidentilor UE.