Mostenirea lui Nastase: trei sferturi din voturile lui Iliescu

Autor: Mirela Luca 28.07.2003


Majoritatea alegatorilor, 54%, nu stiu ca actualul presedinte Ion Iliescu nu mai poate candida la viitoarele alegeri pentru inca un mandat la Cotroceni, in comparatie cu 46%, care cunosc acest lucru, potrivit unui sondaj INSOMAR, dat ieri publicitatii.



In aceste conditii, aproape trei sferturi dintre cei care l-ar fi votat pe Ion Iliescu, 74%, spun ca l-ar vota pe Adrian Nastase, 8% pe Mircea Geoana, cate 7% pe Theodor Stolojan si C.V. Tudor, 2% pe Emil Constantinescu, 1% Traian Basescu. Dupa reorientarea votantilor actualului presedinte, daca duminica ar avea loc alegeri prezidentiale, 48% dintre alegatori ar vota in favoarea lui Adrian Nastase, 17% pentru Theodor Stolojan, 13% pentru C.V. T udor, cate 7% pentru Mircea Geoana, respectiv Traian Basescu, 2% pentru Emil Constantinescu, cate 1% pentru Gyorgy Frunda, respectiv Marko Bela. Inainte de a fi informati cu privire la faptul ca Ion Iliescu nu va mai putea candida, potrivit Constitutiei, pentru inca un mandat, raspunsurile celor intervievati indicau intentii de vot net diferite. Astfel, cu Ion Iliescu inclus intre candidati, pe primul loc s-ar fi situat tot premierul Adrian Nastase cu 32%, urmat de Ion Iliescu, 23%, Theodor Stolojan, 14%, C.V. Tudor, 11%, Traian Basescu, 7%, Mircea Geoana, 5%, Emil Constantinescu, 2%, Gyorgy Frunda si Marko Bela cate 1%.





Ion Iliescu, politicianul de incredere



Actualul presedinte se bucura potrivit sondajului INSOMAR, de cel mai mare capital de incredere: 29% dintre cei intervievati au spus ca au multa incredere, iar 20% foarte multa incredere in seful statului, in timp ce 26% au putina iar 21% foarte putina incredere in el. Iliescu este urmat indeaproape de Adrian Nastase - 31% dintre cei chestionati au multa incredere iar 16% foarte multa incredere in el, in timp ce 25% au putina iar 23% foarte putina incredere in el. La mica distanta sunt Mircea Geoana, Traian Basescu si Theodor Stolojan. Merita remarcat faptul ca lui C.V. Tudor i-a scazut considerabil capitalul de incredere in randul electoratului: aproape jumatate dintre cei intrebati, 48%, au spus ca au foarte putina incredere in el, 26% putina incredere, 12% au multa incredere iar 9% au foarte multa incredere in el. Cea mai scazuta cota de incredere o are fostul prim-ministru Victor Ciorbea: 6% dintre cei intrebati au multa in el, 1% multa, iar 44% foarte putina, respectiv 39% putina incredere in el.





PNL si PRM isi disputa locul doi



PSD se mentine detasat in intentiile de vot ale electoratului, 49% dintre subiectii sondajului afirmand ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ar vota partidul de guvernamant. PSD este urmat de PNL - 15%, PRM - 14%, PD - 9%, UDMR - 7%, Partidul Ecologist - 2%, Alianta PN - PD - 1%. Sondajul indica un mare numar de nehotarati, 23%, precum si rata celor care spun ca nu vor vota: 13,2%. De asemenea, mai merita subliniat ca in timp ce voturile PSD sunt peste cota de incredere, in cazul partidelor de opozitie este contrariul. Potrivit sondajului, 44% dintre cei intervievati au multa si foarte multa incredere in PSD, 25% in PNL, 24% in PRM, 21% in PD.





Alianta PNL- PD nu bate PSD



Sondajul INSOMAR arata ca unei aliante politice PNL - PD nu i se acorda mari sanse in pespectiva viitoarelor alegeri. Doar 3% dintre subiectii sondajului cred ca o asemenea alianta ar avea sanse foarte mari sa se impuna in fata PSD la alegeri, 21% cred ca va avea sanse destul de mari in timp ce 32% considera ca alianta liberalo-democrata va avea sanse foarte mici sau nici una sa se impuna in fata PSD, iar 44%, sanse destul de mici. Aproape jumatate din electorat, 47%, declara ca sigur nu ar vota o alianta PNL-PD, ci doar 11% ar vota-o in mod sigur. Potrivit sondajului, atuurile acestei aliante ar fi "schimbarea in bine" si faptul ca liderii ei sunt "mai buni, mai seriosi, mai capabili". Punctele slabe sunt reprezentate de lipsa de incredere a electoratului in cele doua partide si in faptul ca "aliantele nu sunt bune si vor ajunge la conflicte".





Cresterea economica, privita cu rezerve



Spre deosebire de Guvern, romanii sunt rezervati in ce priveste cresterea economica din acest an. Aproape jumatate, 48%, cred ca situatia economica va fi la fel, 11% cred ca economia va cunoaste o usoara decadere, 38% sunt de parere ca va fi o usoara crestere si 1% ca va creste puternic. La intrebarea cum credeti ca veti trai anul viitor, 43% au spus ca vor trai la fel, 35%, mai bine, 18% mai rau. Majoritatea, 51%, au raspuns ca traiesc la fel ca anul trecut, 31% mai prost, ci doar 9% mai bine decat anul trecut.



Sondajul de opinie a fost realizat de INSOMAR, in perioada 17-21 iulie 2003, pe un esantion de 1148 de persoane cu varsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de 2,7%. mirela.luca@zf.ro