APAPS se da batuta: Rocar intra in lichidare

Autor: Miruna Lebedencu 21.07.2003


Societatea Rocar nu mai are sanse de privatizare, iar Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a decis sa fie continuate procedurile legale de lichidare. "Din cauza lipsei acute a capitalului de lucru si mai ales din cauza pierderii dramatice a pietei de desfacere a produselor sale, societatea se afla intr-o situatie economico - financiara critica", a explicat APAPS decizia luata.



Oficialii Autoritatii pentru Privatizare sustin ca, in luna iunie a anului trecut, procedura de lichidare judiciara a societatii, solicitata de creditori, a fost suspendata la interventia APAPS, iar societatea a fost scoasa la privatizare.



Cu toate acestea, nici un investitor nu s-a aratat interesat de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la Rocar. "Ma i mult, cu toate analizele tehnico - economice si eforturile facute de reprezentantii Autoritatii, situatia societatii a continuat sa se inrautateasca", spune APAPS.



Rocar nu a vandut in acest an nici un autobuz. Luna trecuta, oficialii societatii anuntau ca doar au fost reconditionate 17 unitati pentru armata si alte 7 pentru transportul angajatilor Automobile Dacia. Pe primele patru luni ale anului, Rocar avea pierderi de 35 miliarde lei, comparativ cu un nivel al pierderilor de 150 miliarde lei, corespunzator anului 2002.



Legat de protestele repetate ale salariatilor de la Rocar, Autoritatea spune ca nu va raspunde unor presiuni de strada care vizeaza actiuni ce pot fi interpretate la limita legii si considera ca protestele reduc la zero sansele de privatizare a societatii.



Salariatii societatii urmeaza sa se intalneasca maine cu un reprezentat al APAPS pentru a discuta despre situatia uzinei. Ei au anuntat ca vor cere Autoritatii ca uzina sa participe la licitatia pentru fabricarea celor 300 de autobuze solicitate de Regia Autonoma de Transport Bucuresti, solicitand administratorului desemnat de APAPS sa cumpere caietul de sarcini.



Angajatii Rocar au avut deja o intalnire cu ministrul delegat pentru relatia cu sindicatele, Marian Sarbu, discutiile vizand "identificarea celor celor mai potrivite solutii de acompaniament social pentru personalul societatii. "S-a convenit ca in cazul in care situatia economica va impune disponibilizarea unor salariati, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sa asiste in mod individualizat persoanele concediate", a anuntat Sarbu.