Cum sa organizezi un cabinet medical? (2)

Autor: Doru Colgiu 17.07.2003


Noile reglementari legale publicate de Ministerul Sanatatii prevad ca actul de infiintare a cabinetului medical ori a societatii civile medicale il constituie certificatul de inregistrare in Registrul unic al cabinetelor medicale.



Acest certificat de inregistrare se elibereaza in baza urmatoarelor documente: cerere de infiintare; autorizatia de libera practica a medicului titular sau a asociatilor; dovada detinerii legale a spatiului in care urmeaza sa functioneze cabinetul medical; avizul CMR si actul constitutiv si statutul societatii civile medicale.



Existenta dotarii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, prin inspectori delegati.





Avize pentru cabinete medicale



Avizul colegiului medicilor se elibereaza in baza autorizatiei de libera practica si a dovezii detinerii legale a spatiului si numai dupa verificarea existentei dotarii minime a cabinetului medical. Dotarea minima va fi verificata de catre directiile de sanatate publica pentru toate activitatile medicale ce urmeaza a fi mentionate in obiectul de activitate al cabinetului medical.



Formele de exercitare a profesiei de medic vor fi individualizate prin denumire, dupa cum urmeaza: in cazul cabinetului medical individual - numele medicului titular, urmat de sintagma "cabinet medical de..." (se trece activitatea medicala principala ce se desfasoara in cabinet); in cazul societatilor civile medicale - numele cel putin al unuia dintre asociati, urmat de sintagma "si asocialtii ...". Pe firma societatii civile medicale vor fi mentionate activitatile medicale desfasurate sau doar cele mai semnificative.



Acelasi act normativ publicat in Monitorul Oficial mai prevede ca asociatiile si fundatiile vor putea infiinta cabinete medicale numai daca au prevazut in obiectul de activitate acest gen de activitati.



Inregistrarea acestor unitati se face la directiile de sanatate, cu urmatoarele documente: cererea reprezentantului legal al unitatii medico-sanitare; certificatul de inregistrare la registrul comertului, respectiv certificatul de inregistrare in registrul persoanelor juridice, ori hotararea judecatoreasca de infiintare sau actul de acordare a personalitatii juridice; actul constitutiv; hotararea statutara a organului de conducere privind infiintarea unuia sau mai multor cabinete medicale; dovada legala a detinerii spatiului in care se organizeaza si functioneaza cabinetul medical; autorizatia sanitarya de functionare si avizul CMR.





Verificarea dotarilor minime



Existenta dotarii minime necesare functionarii cabinetelor medicale se va verifica de catre Directiile de sanatate publica. In cererea de inregistrare si in certificatul emis de catre directiile de sanatate publica se vor mentiona activitatile cu caracter medical ce urmeaza sa fie furnizate de unitatea medico-sanitara, precum si numarul de cabinete medicale ce vor functiona in cadrul unitatii.



Avizul CMR se elibereaza in baza urmatoarelor documente: cererea organului de conducere; certificatul de inregistrare la registrul comertului, respectiv certificatul de inregistrare in registrul persoanelor juridice, ori hotararea judecatoreasca de infiintare sau actul de acordare a personalitatii juridice; actul constitutiv al societatii; hotararea statutara a organului de conducere privind infiintarea unuia sau mai multor cabinete medicale; dovada detinerii legale a spatiului in care urmeaza sa functioneze cabinetul/cabinetele medicale; regulamentul de organizare si functionare; fisele de atributii ale posturilor; raportul favorabil privind existenta dotarii minime corespunzatoare activitatilor medicale desfasurate si numarului de cabinete, document intocmit de inspectori delegati din partea CMR; programul de lucru al cabinetelor medicale, aprobat de conducerea unitatii.





Avizul Colegiului Medicilor



Colegiul Medicilor va elibera avizul corespunzator numai daca: fata de activitatile medicale si cabinetele medicale declarate exista asigurata dotarea minima corespunzatoare; organul de conducere al unitatii se obliga in scris printr-o declaratie sa respecte independenta profesionala a medicilor si sa angajeze numai personal medico-sanitar autorizat; regulamentul de organizare si functionare asigura independenta professionala si dreptul de decizie ale personalului medical; fisele de atributii ale posturilor respecta competenta professionala specifica fiecarei specialitati ori competenta medicala.



Avizul eliberat de Colegiul medicilor va cuprinde mentiuni referitoare la activitatile medicale ce urmeaza sa fie furnizate de societate, numarul de cabinete medicale ce vor functiona, precum si existenta dotarii minime pentru fiecare cabinet medical.



Modificarea ori completarea numarului de cabinete medicale din cadrul unitatii se va face in conditiile prezentelor norme metodologice. In baza avizului eliberat de Colegiul medicilor privind existenta dotarii minime si a indeplinirii conditiilor si pentru noile cabinete medicale infiintate, directiile de sanatate publica vor emite un supliment la certificatul de inregistrare.



Potrivit dispozitiilor legii, cabinetele medicale pot infiinta si puncte secundare de lucru in localitatea in care functioneaza sau in alte localitati, potrivit reglementarilor legale in vigoare. Pentru punctele secundare de lucru, Directiile de sanatate publica, in baza avizului eliberat de Colegiul medicilor, vor emite un certificat de inregistrare.



Cabinetele de medicina muncii se pot organiza fie in una dintre formele liberale de exercitare a profesiei de medic, fie ca societate medicala.