Adrian Nastase: PSD vrea sa guverneze singur, dupa 2004

Autor: Mirela Luca 10.07.2003


PSD a lansat ieri, la Consiliul National, o puternica ofensiva politica al carei scop este castigarea, dupa viitoarele alegeri, a conditiei de partid majoritar. tinta PSD este sa castige alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, iar pentru acest lucru cuvantul de ordine al reuniunii de ieri a fost apelul la unitate pe care l-au facut presedintele Ion Iliescu, presedintele PSD Adrian Nastase si presedintele Consiliului National al partidului, Alexandru Athanasiu. In perspectiva viitoarelor alegeri, PSD a stabilit obiective ambitioase atat in plan politic, cat si in plan economic.



Potrivit presedintelui PSD Adrian Nastase, trei sunt proritatile majore ale partidului de guvernamant: in plan guvernamental, rezolvarea problemelor stringente ale populatiei defavorizate, in paralel cu luarea unor decizii necesare etapei de preaderare. In ceea ce priveste politica de partid, Nastase a spus ca prioritatea o reprezinta pregatirea partidului pentru alegeri. "Acum este momentul sa facem dovada fortei si unitatii noastre", a transmis presedintele PSD celor peste 1.000 de delegati din filialele locale.



El a atras insa atentia ca, pentru castigarea alegerilor cu 50%, membrii PSD atat de la centru, dar si din teritoriu, trebuie sa munceasca "si vinerea si duminica". "Dorim sa convingem electoratul sa opteze pentru continuarea guvernarii noastre", a afirmat Nastase. El a vorbit despre "tema falsa" a conflictului intre generatii, sustinand ca aceasta teza a fost indusa de mass-media: "Intr-un partid atat de important ca al nostru trebuie sa punem experienta si imaginatia impreuna. Nu ne putem risca viitorul PSD si al tarii jucand pe o singura persoana", a spus presedintele partidului de guvernamant, aratand ca PSD a promovat tineri in functii de decizie dar si in Guvern.






La Bucuresti, o alta viziune



In discursul de aproape o ora si jumatate, tinut in fata Consiliului National, Nastase a aratat ca la Bucuresti PSD nu-si propune sa vina cu un candidat care sa-l invinga pe Basescu, ci cu un candidat care sa aduca o alta viziune in privinta administratiei Capitalei.



In teritoriu, candidatii pentru alegerile locale vor fi stabiliti in urma unor sondaje succesive care sa arate cota de credibilitate a candidatilor PSD.



Mare parte din discursul sau politic care a sintetizat documentul "O noua ofensiva politica" - adoptat ulterior de Consiliul National - Adrian Nastase a alocat-o realizarilor de pana acum ale guvernului si PSD: aprobarea partiala a modificarii Constitutiei, aprobarea si aplicarea Legilor anticoruptie, cresterea economica de 5% realizata. Nastase a mers pana acolo incat a aratat si faptul ca romanii au cumparat anul trecut, comparativ cu 2001, cu 29% mai multe telefoane mobile, cu 16% mai multe autoturisme si cu 44% mai multe videocasetofoane.



Totusi, discursul a fost axat, in cea mai mare parte, pe planurile de viitor ale PSD si ale Guvernului. Pentru actuala Putere, cea mai importanta preocupare pare sa fie, pentru a doua parte a acestui an si pentru anul viitor, luarea unor masuri de protectie sociala: dublarea pensiilor agricultorilor, terminarea recorelarii pensiilor pana in 2004 - coincidenta sau nu, pana la alegeri. In plus, pentru electoratul traditional de la sate, premierul a anuntat ieri acordarea unor ajutoare agricole incepand din aceasta toamna. Anume, acordarea a cate doua milioane lei pentru fiecare hectar de teren agricol lucrat. De acest ajutor vor beneficia doar agricultorii care au maximum cinci hectare de teren.






Romania - economie de piata functionala



"Obiectivul major al acestui an este obtinerea statutului economiei de piata functionale", a spus premierul. El a aratat insa ca Guvernul si-a propus in paralel si reducerea arieratelor produse in sectorul energetic, lichidarea societatilor de stat care produc pierderi. Cabinetul Nastase si-a mai stabilit ca obiectiv cresterea fondurilor de investitii. "Altfel, vom ramane o colonie cu o economie mai sanatoasa, dar tot o colonie."



"Nu putem vorbi de integrarea noastra in UE doar intelectual. Este nevoie si de o retea de drumuri care sa ne lege de Europa", a continuat Nastase. El a anuntat ca, recent, a fost semnat de catre Guvern un memorandum privind realizarea autostrazii Brasov-Cluj-Oradea, Bors-Budapesta. La finalul acestui discurs, in care a mai vorbit despre integrarea Romaniei in UE, a criticat opozitia, acuzand-o de populism si demagogie, presedintele PSD a incheiat: "Va chem pe toti sa pornim aceasta ofensiva pentru viitorul Romaniei".






Invataturile lui Ion Iliescu catre PSD



Social democratia "va fi perena", daca va sti sa ramana “impreuna cu oamenii, alaturi de ei", a transmis, ieri, presedintele membrilor PSD, printr-un mesaj trimis prin consilierul sau Octavian Stireanu. Presedintele a reamintit tuturor sloganul castigator al campaniei sale prezidentaile din 2000. Totodata, el a cerut membrilor PSD sa "aiba impotrivire la excesele vietii" si sa combata birocratia si coruptia.