Cererea de pe piata asigurarilor mai are mult pana sa fie acoperita

Autor: Sorin Pâslaru 19.06.2003

Doar unul din zece romani detine o asigurare de viata si doar unul din patru o asigurare de bunuri, releva un sondaj realizat de compania de cercetari de piata GfK.
Proportia este covarsitor mai mica decat in Polonia, Ungaria sau Cehia, unde intre 50 si 75% din repondenti detin o asigurare de bunuri si intre 40 si 70% detin o asigurare de viata.
Sondajul realizat de GfK este dealtfel in linie cu rezultatele financiare ale companiilor de asigurari. Piata romaneasca a asigurarilor, de viata si generale, este de jumatate de miliard $, fata de 3-4 miliarde $ in Ungaria sau Polonia.
Sondajul arata ca din punct de vedere al asigurarilor, Cehia, Slovenia sau Slovacia sunt deja in Occident: proportia celor care declara ca detin o polita de asigurare de bunuri -75%-este apropiata cu cea din Austria: 94%. Mai mult, proportia celor care detin o asigurare de viata in Slovenia sau Slovacia (73 si, respectiv, 77%) este mai mare decat a celor din Austria (63%).  
In afara de ponderea mica a celor care detin o asigurare in Romania, din sondaj mai iese in evidenta si o alta deosebire: disproportia dintre cei care si-au incheiat o  asigurare de bunuri si cei care au o asigurare personala. Pe piata romaneasca, raportul este de 2,2 la 1, fata de 1,3-1,5:1 in Austria, Ungaria, Cehia sau Polonia.
Sondajul a fost realizat in fiecare din tarile analizate pe un esantion reprezentativ la scara nationala, care a cuprins in jur de 1000 de persoane.
Grupul GfK este una dintre cele mai importante organizatii de cercetare de piata din lume. Filiala din Romania a fost fondata in anul 1992, a realizat o cifra de afaceri, in anul 2001, de peste 1,5 milioane Euro si numara printre clientii sai pe multe companii multinationale.