Tranzactie cu fabrici de var intre belgieni si nemti

Autor: Adrian Mirsanu 19.06.2003

Consiliul Concurentei a aprobat printr-o decizie publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestei saptamani concentrarea econonomica realizata pe piata romaneasca a varului de catre compania belgiana Carmeuse prin preluarea a inca doua fabrici de var de la HeidelbergCement.
In acest moment, belgienii detin trei fabrici de var in Romania: la Campulung, Deva si Brasov. Anterior tranzactiei, Carmeuse era reprezentata pe piata romaneasca de societatea Cedru  & Melon SA Campulung, ce activeaza in domeniu producerii si comercializarii varului.
Pe piata varului, belgienii sunt prezenti cu trei fabrici, concurand cu Lafarge Romcim (prin fabricile de la Medgidia si Targu Jiu), Holcim Romania (fabrica de la Alesd), HeidelbergCerment AG cu fabrica Romcif Fieni, respectiv Prescon SA Brasov, potrivit Consiliului Concurentei.
La acesti jucatori s-ar putea adauga concurenti potentiali precum combinatele siderurgice, uzinele clorosodice, fabricile de zahar, care deocamdata produc doar pentru nevoile proprii, respectiv numerosii producatori locali de var (asa - numitele vararii).
Tranzactia consta de fapt in cumpararea de catre Carmeuse SA a pachetului de 96,7% din actiunile Temelia Brasov SA, detinute de catre compania germana Bohemian Lime BV, societate de holding ce conducea operatiunile HeidelbergCement pe pietele de var din Romania, Ungaria si Cehia.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Efectul pe piata romaneasca a fost acela ca belgienii au preluat Temelia Brasov, care opereaza doua puncte de lucru la Brasov si Deva, dupa preluarea activelor din domeniul varului de la fabrica Casial Deva, pe fondul restructurarii interne a activitatilor HeidelbergCement.
In 2001, Temelia Brasov a inregistrat un profit net de 5,4 mld. lei la o cifra de afaceri de 106 mld. lei, cu un numar mediu de 137 angajati, potrivit bilantului contabil depus la Finante.
Cedru & Melon SA Campulung a realizat in 2001 un profit net de 4,9 mld. lei la o cifra de afaceri de 66 mld. lei, la un numar mediu de angajati de 106, potrivit bilantului depus de companie la Ministerul Finantelor Publice.
Grupul belgian Carmeuse a raportat venituri consolidate de 868 mil. euro in 2002, avand operatiuni in Europa, America de Nord si Africa.
Pe piata romaneasca, grupul belgian este reprezentat prin compania spaniola Calcinor, din care belgienii detin 42%.
HeidelbergCement, intrat in 1998 pe piata romaneasca, activeaza in domeniul cimentului, betoanelor si agregatelor, vanzand in ultimii ani activitatile de producere aditivi pentru materiale de constructii catre Sika (Elvetia) si cele de var catre Caremeuse (Belgia). Cu o investitie de peste 200 mil. euro, HeidelbergCement detine circa 35% din piata cimentului, avand o cifra de afaceri de circa 115 mil. euro anul trecut in Romania.
Cererea de var de pe piata este adjudecata de companiile de constructii, in conditiile in care pe piata de profil nu s-au realizat exporturi, iar importurile sunt nesemnnificative, precizeaza oficialii Consiliului Concurentei. adrian.mirsanu@zf.ro