Cum sa organizezi un cabinet medical? (I)

Autor: Doru Colgiu 05.06.2003



Ministerul Sanatatii si Familiei a publicat, recent, in Monitorul Oficial, Normele metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale.



Potrivit documentului, in aceste unitati au dreptul sa lucreze medici si personal autorizat, iar raporturile de subordonare se refera doar la organizarea cabinetului, la ordinea interioara si disciplina la locul de munca.



Medicului i se vor respecta independenta profesionala si dreptul de initiativa, iar in cabinetul medical se vor desfasura numai acele activitati pentru care a fost autorizat, litigiile putand fi solutionate doar de Colegiul Medicilor din Romania (CMR).



Cabinetele fara personalitate juridica vor functiona fie in structura unitatilor cu personalitate juridica, fie in una dintre formele de exercitare a profesiei de medic. Aceste cabinete se pot infiinta si vor furniza servicii medicale numai in specialitatea sau/si competenta medicului titular sau a asocialtilor, in cazul formelor asociative.




Mai multe competente, un singur cabinet



Potrivit noilor reglementari, medicii care au mai multe specialitati sau competente pot infiinta cabinetul medical pentru una sau mai multe dintre specialitatile sau/si competentele medicale dobandite.



Medicul este liber sa isi schimbe forma de exercitare a profesiunii sau sa-sI modifice obiectul de activitate al cabinetului medical in functie de specialitatile, supraspecializarile ori competentele dobandite.



Cabinetele medicale fara personalitate juridica pot fi infiintate de medicii cu drept de libera practicea in una dintre urmatoarele forme: cabinet medical individual; cabinete medicale grupate; cabinete medicale asociate; societate civila medicala.



Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, in cadrul careia isi desfasoara activitatea medicul titular, singur sau impreuna cu alti medici si cu alte categorii de personal medical autorizat.




Asocieri si grupari



Cabinetele medicale grupate se constituie pe baza contractului dintre doua sau mai multe cabinete medicale individuale, in scopul crearii de facilitati economice comune, cum ar fi folosirea in comun a patrimoniului si/sau a salariatilor ori a colaboratorilor.



Conditiile gruparii sunt stabilite prin contractul dintre parti. Documentul va cuprinde urmatoarele elemente minime obligatorii: partile contractului; obiectul si scopul; sediul profesional al cabinetelor medicale grupate; durata contractului ti modalitatile de incetare a acestuia.



Cabinetele medicale asociate se constituie din doua sau mai multe cabinete medicale individuale, in scopul exercitarii in comun a activitatii si al asigurarii accesului permanent al pacientilor la servicii medicale complete.



Medicii titulari din cabinetele medicale asociate intra in relatii cu tertii in numele asocierii din care fac parte, cu pastrarea drepturilor si a responsabilitatilor individuale.



Contractul de asociere va cuprinde urmatoarele elemente obligatorii: partile contractului si denumirea asocierii; scopul si obiectul; sediul profesional; coordonarea asocierii, cu indicarea persoanei sau a persoanelor care au calitatea de coordonator, durata contractului si modalitatile de incetare a acestuia.



Cabinetele medicale grupate si cabinetele medicale asociate pot avea patrimoniu comun, daca s-a convenit in acest sens prin contract. Patrimoniul comun este destinat, in exclusivitate, realizarii obiectului de activitate.




Societatea civila medicala



Societatea civila medicala se constituie prin contract de societate civila, incheiat in forma scrisa intre doi sau mai multi medici asocialti. Contractul de societate civila va cuprinde urmatoarele elemente minime obligatorii: partile documentului; sediul si patrimoniul social, cu indicarea aportului fiecarui medic, constand in bunuri mobile si imobile ori in munca medicilor societari; modul de conducere, precum si durata contractului.



Cabinetele medicale individuale, grupate sau asociate si societatea civila medicala pot angaja, conform prevederilor legale in vigoare, ca salariati sau colaboratori, medici ti alte categorii de personal medical autorizat, precum si personal auxiliar si de alta specialitate.



Contractul individual de munca si conventia de colaborare se incheie intre salariati ori colaboratori si angajator: medicul sau, dupa caz, medicul delegat de cabinetele grupate sau asociate, directorul executiv al societatii civile medicale ori alt medic imputernicit in acest sens.