In exil in Romania: Laszlo Tokes isi cauta o "patrie-mama interna"

Autor: Mirela Luca 02.06.2003

Cei 600 de participanti la Comitetul de Initiativa al Consiliului National al Maghiarilor, patronati de episcopul Laszlo Tokes, au avut sambata, la Sfantu Gheorghe, cel mai socant discurs de pana acum, chiar stiind ca vine din partea unor radicali care vorbesc in mod constant despre autonomie teritoriala. Desi cercetati de Parchet, la cererea primului-ministru, fruntasii Consiliului Maghiarilor au vorbit despre "multiplele incercari" la care au fost supusi maghiarii de un secol cum ar fi "deposedarea de bunuri, excluderea din viata publica" si au cerut diasporei interne(?!) ajutor pentru formarea unei patrii mame interne(?!) Ei au reluat astfel, cu mai mult aplomb si trecand limitele constitutionale, atat de apropiata tema a autonomiei. #le adend#Liderii UDMR se delimiteaza oficial de ambitiile apropiatilor lui Tokes si arata ca acestia nu au nici legitimitatea si nici sustinerea populara care sa le permita sa-si atinga obiectivele. Insa nu vorbesc de sanctiuni politice.



UDMR are "diaspora interna"?
Cei aproximativ 600 de participanti la Forumul de la Sfantu Gheorghe, organizat de catre Comitetul de Initiativa al Maghiarilor din Transilvania- in care se regasesc radicalii din UDMR-au adoptat un comunicat privind realizarea autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc, propunand formarea unei "patrii mama" interne. "Resimtim inca multiplele incercari la care am fost supusi de un secol, perioada in care am fost deposedati de bunurile noastre, am fost exclusi din viata publica, am fost adusi intr-o situatie economica jalnica, nemaivorbind de subminarea unitatii noastre etnice si democratice", sustin organizatorii Forumului de la Sfantu Gheorghe. Ei adreseaza o rugaminte conationalilor din diaspora interna (?!)cerandu-le ajutorul la fomarea unei patrii mama" interne, ajutor care ar insemna "un sprijin de nadejde in fundamentarea" viitorului comunitatii maghiare. Apropiatii si sustinatorii lui Tokes sustin ca instrumentul politic pentru pastrarea identitatii nationale si al dezvoltarii tinutului Secuiesc este aplicarea principiilor autoadministrarii prin formarea Consiliului National al tinutului Secuiesc. Ideea separarii economice a tinutului Secuiesc nu este straina nici conducerii UDMR. Despre acest lucru liderii Uniunii au vorbit in urma cu doua luni cu conducerea PSD, insa partidul de guvernamant a inchis transant subiectul.



Cu tavalugul peste Constitutie
Reluata cu ritmicitate de catre radicalii maghiari, ideea autonomiei teritoriale capata, cu fiecare reuniune, tonuri tot mai ingrijoratoare. Dupa ce au "exersat" la precedentele doua reuniuni-dupa care primul-ministru Adrian Nastase a sesizat Parchetul, ceea ce a dus la o oarecare tensionare a relatiilor cu UDMR-conducerea Consiliului Maghiarilor vine cu si mai mult curaj si spune ca vrea, nici mai mult nici mai putin decat "o patrie mama" interna, trecand in trap peste Constitutie care precizeaza, in articolul 1, ca "Romania este un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". Laszlo Tokes vorbeste si despre un proiect de lege care sa dea cadru legal autonomiei comunitatii maghiare. Un proiect care, nu ar avea nici o sansa de treaca in Parlament. Dar de ce toata aceasta lupta Consiliului Maghiarilor?  O posibila justificare ar fi perpetua competitie interna din UDMR dintre radicali-vesnic aflati in minoritate si contestand neobosit conducerea oficiala a Uniunii- si moderati-bine reprezentati in stafful UDMR si ignorand cu buna stiinta jocurile publice ale radicalilor. De fiecare data cand radicalii au pedalat pe ideea autonomiei teritoriale, conducerea oficiala a Uniunii a legitimat implicit actiunile radicalilor, privind totul de pe margine. In mod voalat, episcopul Laszlo Tokes, varful de lance al Consiliului Maghiarilor, a atins acest aspect. El a amenintat UDMR ca daca nu va sustine aceasta miscare risca scindarea prin parasirea acestei formatiuni de catre radicali:"Daca UDMR nu va putea accepta calea dialogului atunci se vor intari acele forte care sprijina programul nostru privind autonomia, forte cum ar fi Miscarea Civica si acestea vor participa la alegerile locale si pe urma vor sustine ideile noastre". Fostul presedinte de onoare al Uniunii mai spune ca UDMR poate deveni membru al Consiliului National al Maghiarilor daca isi revizuieste politica actuala. "UDMR sa nu vorbeasca in numele nostru si sa nu faca politica in numele nostru. ...Maghiarimea a fost pusa sa calatoreasca intr-o masina care a deviat de la drumul spre Budapesta sau spre Strasbourg, indreptandu-se spre Bucuresti", a mai spus Tokes, citat de Mediafax, in fata sustinatorilor sai.



UDMR priveste de pe margine
De cealalta parte, vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely  apreciaza ca cererile Consiliului Maghiarilor nu au nici o legitimitate:"In acest consiliul sunt oameni care nu si-au gasit locul in UDMR. 90% dintre ei au avut functii in conducerea formatiunii in anii trecuti. Acum dau glas unor ambitii personale. In plus, nu au suportul comunitatii maghiare. Au trimis la cutiile postale 12.000 de anunturi pentru reuniunea de la sfantu Gheorghe. Au venit doar 600 de persoane", ne-a declarat ieri Borbely. Potrivit vicepresedintelui executiv, parlamentarii care au participat la reuniune nu vor fi pusi in discutia conducerii UDMR, pentru a fi sanctionati. Marko Bela, presedintele Uniunii, a spus, potrivit Mediafax, ca regreta ca astfel de actiuni divizeaza comunitatea maghiara, aratand ca Laszlo Tokes ar fi trebuit sa fie prezent la Consiliul de Coordonare al UDMR, desfasurat tot sambata.