HeidelbergCement cauta noi fonduri

Ziarul Financiar 29.05.2003

Producatorul german de materiale de constructie HeidelbergCement AG a anuntat ca va lansa o emisiune de drepturi de subscriere in valoare de 400 de milioane de euro, in cadrul programului prin care incearca sa isi redreseze situatia financiara.
Reprezentantii celui de-al patrulea producator de ciment din lume si-au exprimat speranta ca proiectul va avea succes, intrucat actionarii majoritari s-au angajat deja sa preia o mare parte din emisiune. Identitatea acestora nu a fost dezvaluita.
Emisiunea de drepturi de subscriere este o forma de capitalizare a unei firme, prin emiterea de actiuni catre actionarii existenti pe o baza proportionala cu ceea ce ei detin deja. Drepturile de subscriere pot fi oferite la pretul curent al pietei sau la o valoare mai mica (cu discount).#lea dend#
Principalii actionari ai HeidelbergCement sunt firma de materiale de constructii Schwenk, care detine 22,4% din capital, si grupul de asigurari Allianz AG (18%). Cele doua companii nu au comentat informatiile.
Lista actionarilor mai include grupul Deutsche Bank (9%) si investitorul particular Adolf Merckle (12,8%). Alte 38% sunt puse la dispozitia investitorilor obisnuiti, la bursa de valori. 
Totodata, HeidelbergCement va incerca sa obtina un nou imprumut si va lansa o emisiune obligatiuni, a carui valoare nu a fost precizata.
"Valoarea totala a celor trei tipuri de operatiuni va ajuta HeidelbergCement sa isi asigure o baza financiara sigura si solida pentru urmatorii ani", se arata intr-un comunicat al companiei.
La inceputul lunii mai, grupul a fost amendat de autoritatile germane anti-trust cu 252 milioane de euro, fiind acuzat ca a fost implicat, impreuna cu alte companii de profil, intr-o serie de practici ilegale de operare pe piata materialelor de constructii.
Producatorul a inscris provizioane pentru a acoperi aceste sanctiuni, dar a anuntat ca va contesta decizia autoritatilor germane. Amenda primita a fost mai mica decat cifra estimata de analisti, de aproape 400 de milioane de euro.
In plus, compania germana a incheiat primul trimestru cu o pierdere operationala de 112 milioane de euro, din cauza declinului pe piata autohtona a constructiilor.
La sfarsitul lunii martie, HeidelbergCement a acumulat datorii de 4,5 miliarde de euro, comparativ cu valoarea sa de piata care se ridica la 3,7 miliarde de euro. Conducerea grupului si-a propus sa reduca datoriile cu 500 de milioane de euro, pana la sfarsitul acestui an.
De la inceputul lui 2003, mai multe companii germane au apelat la actionari si la pietele de obligatiuni pentru a-si depasi problemele financiare. Allianz a lansat recent o emisiune de drepturi de subscriere in valoare de 4,4 miliarde de euro, compania de reasigurari Munich Re a vandut obligatiuni de 3,4 miliarde de euro, in timp ce Deutsche Telekom AG a incasat 2,3 miliarde de euro printr-o operatiune asemanatoare.
Analistii se asteapta la noi astfel de tranzactii, mai ales in cazul companiilor de inginerie, constructii, servicii financiare, turism si logistica.
De la inceputul anului, cotatia HeidelbergCement a piedut 34% din valoare.
 Compania germana este prezenta pe piata romaneasca din anul 1998, cand a cumparat pachetul majoritar al societatii Moldocim Bicaz.
In 2000, Heidelberg a devenit actionar majoritar al societatii Casial Deva, iar din luna octombrie a acestui an compania detine pachetul de 78% din actiunile producatorului de ciment Romcif Fieni.
Investitiile HeidelbergCement in Romania se ridica, in prezent la peste 200 de milioane de euro (inclusiv costurile de achizitii). Mediafax