Discriminarea, un fenomen frecvent

Autor: Miruna Lebedencu 20.05.2003

Oricata moneda s-ar bate pe faptul ca in zilele noastre femeile sunt tratate pe picior de egalitate cu barbatii, rapoartele de monitorizare privind problematica egalitatii de sanse pentru femei si barbati confirma ca egalitatea nu este la acest moment o realitate.
Potrivit primului raport global realizat vreodata in ceea ce priveste discriminarea la locul de munca arata ca acesta este un fenomen frecvent, chiar daca nu mai este la fel de accentuat ca in trecut.
Raportul "Time for Equality at Work", publicat de catre Organizatia Internationala a Muncii, demonstreaza ca desi variaza ca forma si intensitate de la o tara la alta, discriminarea la locul de munca exista pretutindeni si afecteaza productivitatea, eficienta si starea de spirit a angajatilor.
Discriminarea la locul de munca poate insemna intr-o tara obligatia copiilor din minoritati etnice sa munceasca, iar in alta oportunitati de angajare reduse pentru seropozitivi. In alte parti, femeile nu primesc posturi superioare desi sunt calificate pentru acestea.
"Discriminarea este o problema universala", spune Manuela Tomei, autoarea raportului. Problema este combaterea acestui fenomen despre care toata lumea recunoaste ca exista.
O solutie aplicata multa vreme in America, in special in cazul minoritatii afro-americane, a fost discriminarea pozitiva, materializata in tratamentul preferential fata de cei care in mod obisnuit erau marginalizati. Desi controversata ca arma de combatere a discriminarii, fiind in sine tot un fel de discriminare, acesta ramane una dintre putinele metode la indemana, arata OMM. Potrivit autoarei raportului, discriminarea pozitiva trebuie insa sprijinita de alte politici sociale.
OMM spera sa convinga angajatorii sa renunte la discriminare prezentand cifre. Organizatia a studiat intreprinderi mari si mijlocii din Australia si Marea Britanie, aratand ca acelea care dadeau sanse egale tuturor angajatilor aveau profituri mai mari. Astfel, concluzioneaza OMM, discriminarea nu provoaca doar nemultumirea angajatilor, dar costa si bani.
In ceea ce priveste Romania, cele mai recente date arata ca barbatii castiga cu aproximativ 30% mai mult decat femeile aflate in situatii de munca similare.
De asemenea, stereotipurile privind rolurile traditionale ale barbatilor si femeilor impiedica obtinerea unui echilibru intre responsabilitatile familiale si cele de serviciu. Aceasta problema este determinata si de alti factori: servicii insuficiente de ingrijire a copiilor, servicii comunitare foarte scumpe, anumite prejudecati care le sunt insuflate copiilor de la o varsta frageda, etc.