Fondurile mutuale: investitori mai multi, castiguri mai mici

Autor: Vlad Nicolaescu 19.05.2003

Numarul de investitori in fondurile mutuale a depasit luna trecuta 60.000, in timp ce sumele administrate de fondurile mutuale au crescut cu 3,2% si au  ajuns la 995 miliarde de lei (30 milioane de dolari). Inflatia a devansat si luna trecuta randamentul adus de plasamentele in titlurile fondurilor.
Cresterea medie a valorii titlurilor de participare unitatilor in fondurile membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv a fost de 0,8%, in timp ce inflatia in aceeasi luna a fost de 1,1%.
In ultimele 12 luni situatia este ceva mai buna: crestere de 29% fata de o inflatie de 16%. Cea mai mare parte a acestei diferente se datoreaza insa cresterii spectaculoase de anul trecut a Bursei de Valori, despre care analistii sunt de acord ca nu se va mai repeta si in acest an.
Luna trecuta, cele mai rentabile plasamente in fondurile mutuale au fost cele in titlurile fondului de actiuni Napoca, care au adus investitorilor un castig de 2,1%, si cele in titlurile a doua fonduri cu structura diversificata a plasamentelor: Capital Plus si Transilvania, ale caror titluri au urcat cu 1,8%.
Cele mai multe dintre fondurile care investesc in instrumente monetare au avut cresteri cuprinse intre 0,9% (Simfonia 1) si 1,3% (Tezaur si BCR Clasic), in timp ce titlurile de plasament in fondul Plus Fidelity au crescut cu doar 0,2%. Cota de piata a fondului BCR Clasic a continuat sa creasca si luna trecuta, ajungand la 9,6%. Numarul investitorilor a  crescut cu inca 12%, iar activul net a ajuns la 96 miliarde de lei, cu 7% mai mult fata de luna martie.
In ansambul fondurilor mutuale, structura plasamentelor s-a mentinut la un nivel similar cu cea de la inceputul anului: aproximativ 80% din plasamente sunt in titluri de stat, 8% in depozite bancare si 5% in actiuni cotate. Regulamentrul CNVM privind fondurile mutuale, asteptat de administratorii de fonduri inca de la finalul anului trecut va fi adoptat cel mai probabil in aceasta saptamana. vlad.nicolaescu@zf.ro