Va fi Irakul un alt experiment ratat al Bancii Mondiale si FMI?

Autor: Georgiana Stavarache 24.04.2003

Deocamdata rolul pe care il vor juca Statele Unite si Natiunile Unite (ONU) in reconstructia Irakului este neclar.
 Un lucru este sigur: ca alte doua organisme, Banca Mondiala (BM) si Fondul Monetar International (FMI) vor participa la reconstructie, iar unii critici se tem ca aceasat ar putea fi o veste proasta pentru viitorul economiei irakiene.
Criticii, care provin din diversele zoneale ale spectrului politic, citeaza o istorie lunga de esecuri ale Bancii Mondiale si ale FMI in sprijinirea statelor sarace si in reconstructie.
"Rezultatele macroeconomice provocate de politicile lor sunt oribile. Dupa 20 de ani de experienta in tarile in curs de dezvoltare nu exista nici o poveste  succes; nici in Asia, Rusia, Brazilia, Argentina - si lista este nesfarsita", spune Marc Weisbrot, unul dintre liderii de opinie din Washington. "De ce sa insarcinam tot aceste institutii cu stabilirea politicilor macroeconomice in Irakul de dupa razboi?"
In timp de Weisbrot si alti progesisti cred ca BM si FMI merg prea departe cu fortarea privatizarilor si cu deschiderea comertului, altii admonesteaza cele doua organisme pentru impunerea unor rate mari de impozitare si pentru provocarea unei dependente nesanatoase de ajutoarele externe, care duc insa la rezultate la fel de dezastrouase.
"Sincer sa fiu, Irakul s-ar descurca mult mai bine daca nu s-ar baza pe ajutoarele si sfaturile lor", spune Ian Vasquez, un alt lider de opinie din Washington.
Reconstructia Irakului ar putea necesita fonduri de pana la 100 de miliarde de dolari, fiind cea mai scumpa actiune de reconstructie de la cel de-al doilea razboi mondial pana in prezent.
Unii analisti sunt mai optimisti si cred ca Irakul este avantajat de doi factori care nu existau in alte cazuri si care ar putea ajuta la evitarea dezastrelor provocate in trecut de masurile BM si FMI - rezervele vaste de petrol si forta de munca foarte bine pregatita.
FMI nu a raspuns la aceste critici, iar BM a indicat o lista de actiuni de reconstructie reusite, potrivit bancii, printre care si cea din Afganistan.