Dupa invazie, americanii inunda Irakul. Cu dolari.

Ziarul Financiar 22.04.2003

Statele Unite neaga cu hotarare intentia de a dolariza economia irakiana, in vreme ce Rezervele Federale (Fed) deverseaza in Irak zeci de milioane de dolari.
"Nu este vorba despre dolarizarea economiei; noi incercam doar sa dam unor oameni disperati bani cu o valoare reala", a declarat un oficial american saptamana trecuta. Planurile administratiei de la Washington de a plati 2,5 milioane de functionari publici irakieni cu 20$ de persoana in urmatoarele zile inseamna insa introducerea pe piata a circa 50 milioane dolari.
Inundarea economiei cu moneda americana ar putea avea ca efect stabilirea dolarului ca moneda de referinta pentru preturile practicate in Irak. Fluxul brusc de dolari va afecta de asemenea cele doua monezi aflate in circulatie in prezent pe teritoriul Irakului. In Afganistan, de exemplu, moneda locala a suferit o depreciere dramatica dupa ce economia tarii a inregistrat intrari masive de dolari, prin intermediul organizatiilor umanitare. In plus, folosirea pe scara larga a monedei americane in locul valutei locale reprezinta un punct nevralgic din punct de vedere politic.
Anexarea Irakului?
Din punct de vedere economic, inundarea economiei irakiene cu dolari se sincronizeaza perfect cu speculatiile care sustin ca Statele Unite intentioneaza sa inlocuiasca cele doua monede nationale (dinarul "Saddam" si dinarii "elvetieni") cu moneda americana. Atat criticii cat si oficiali ai statelor vecine se plang ca dolarizarea semnaleaza inceputul anexarii economice a Irakului de catre SUA.
Oficialii americani estimeaza ca noii guvernari de la Bagdad ii va lua intre 90 si 180 de zile pentru a concepe o moneda noua si alte luni vor trece pana la introducerea sa efectiva pe piata. In prezent nu se stie nici macar cand va fi instaurata o autoritate intermediara. In acest context, americanii sustin ca efectuarea platilor zilnice in dolari este o conditie critica pentru redresarea economiei irakiene. andreea.melinte@zf.ro