Obiectivul Americii: dupa Sadam, coruptia din Romania?

Autori: Claudia Covaci , Laurentiu Ispir 17.04.2003

Razboiul din Golf pare sa se fi mutat de doua zile in zona Balcanilor, dupa ce ambasadorul SUA Michel Guest a deschis focul verbal anti-coruptie, in cadrul Conferintei internationale a donatorilor anticoruptie de la Bucuresti. Daca ambasadorul Guest a avut grija sa se imparta intre critici si laude, un reprezentant al investitorilor americani in Romania a lasat diplomatia deoparte si a tintit ieri fara mila pentru susceptibilitatile nationale. Discursul presedintelui Camerei de Comert Americane (AmCham), Obie Moore a facut referire la supravegherea atenta la care e supusa Romania la Bruxelles si la faptul ca multe din schimbarile in bine din mediul de afaceri au fost scoase cu forcepsul de forte externe. Toate aceste interventii ar putea arata o anumita neliniste atat a zonei politice, cat si economice a comunitatii americane din Romania. Ace asta la un an dupa ce, in schimbul sprijinului pentru aderarea la NATO, oficialii nostri i-au promis anticoruptie ca-n Suedia si mediu de afaceri la fel de atragator ca al Irlandei. Dupa un an 2002 in care investitiile straine au cazut in afara asteptarilor, investitorii americani ne spun si de ce: n-aducem bani, ca ramanem fara ei.

Coruptia impiedica investitiile straine
Afirmatiile ambasadorului SUA nu au ramas fara ecou in randul investitorilor prezenti in Romania. "Am avut intalniri la nivel inalt la Consiliul Europei si realitatea este ca am vazut cat de sub microscop se afla Romania la Bruxelles. Daca Romania nu face un proiect masurabil intre acum si urmatorul raport al UE, ea va fi scoasa din calendarul UE in 2007", a declarat Obie Moore, presedintele Camerei de comert americane (AmCham). Mai mult decat atat, el s-a aratat enervat de ritmul in care se misca lucrurile in Romania.
"Romania se conformeaza greu si treptat. Romania nu face decat daca este impinsa de la spate. Trebuie sa o impingem inainte", a adaugat el.
Chiar daca nu a venit cu exemple clare, Moore a mentionat ca s-a confruntat personal cu coruptia din Romania.
"Coruptia este un element de risc in domeniul afacerilor si am vazut firme care au plecat din Romania din cauza acestui fenomen", a continuat presedintele AmCham.
In urma cu o zi, ambasadorul Michael Guest afirma ca in materie de coruptie nu exista culoare politica, putand fi regasita si la stanga, si la dreapta. Guest a mai spus ca dezvoltarea Romaniei este intarziata de sistemul de influente si relatii, iar daca justitia "nu poate oferi dreptate egala pentru toti oamenii, indiferent daca sunt zidari sau politicieni, aceasta este o crima prin ea insasi".
In fata pledoariei ambasadorului american, politicienii aflati la putere nu s-au prea speriat. Si nici n-au luat-o ca pe un semn ca asa nu se mai poate, ci au preferat sa ridice din umeri, dand de inteles ca povestea nu-i priveste sau ca nu priveste neaparat Romania. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca afirmatiile ambasadorului SUA reprezinta "pozitii de principiu", care privesc cu "simpatie" eforturile guvernului, iar ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a dat de inteles ca acestea nu reprezinta neaparat critici, mai ales ca nu e nici prima oara (si poate nici ultima) cand ambasadorul face astfel de declaratii.
Investitorii cu care am vorbit sunt insa mai degraba de partea celor doi americani.
"Sustin opiniile ambasadorului Guest si pot confirma ca ne-am confruntat in diferite proiecte ale General Electric in Romania cu situatii care nu ar trebui sa existe. Starea de lucruri invocata in discursul ambasadorului este cauza pentru care nu ne-am implicat puternic in Romania", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ionescu, seful operatiunilor General Electric pentru Balcani, inclusiv Romania.
General Electric este cea mai mare companie din lume, insa a ocolit Romania o data cu expansiunea in estul si centrul Europei. Cea mai mare parte a investitiilor gigantului american in zona s-au orientat catre Ungaria, unde grupul detine, printre altele, a doua banca din sistem si una din cele mai mari fabrici de becuri din Europa.
Investitiile General Electric in Ungaria sunt de 2 miliarde de dolari, pe cand in Romania nu depasesc cateva milioane de dolari (un joint venture cu Turbomecanica si aproximativ 8% din Banc Post).
"Fiecare grup international se uita la intreaga regiune. In final, concluzia la care se ajunge in majoritatea cazurilor este ca mai bine intri intr-o tara cu costul fortei de munca mai ridicat, dar coruptie si birocratie mai mica. De aceea este preferata mai degraba Ungaria sau alte tari din zona decat Romania", afirma si Valeriu Ionescu, reprezentantul in Romania al unuia din fonduri de investitii ale AIG, unul din cele mai mari grupuri financiare americane si internationale.
AIG New Europe Fund a investit in Romania cateva zeci de milioane de dolari in MobilRom (Orange), Astral Telecom si Luxten. Expunerea pe Romania este, insa, mai mica decat pe alte tari din zona, in special Polonia.
"Multe companii prefera sa mai ocoleasca Romania cativa ani, tocmai pentru ca asteapta sa se clarifice situatia coruptiei", a conchis reprezentantul AIG.
Roberto Musneci, directorul general al GlaxoSmithKline Romania, divizie a celui de-al doilea producator mondial de medicamente, vede in afirmatiile lui Guest si o invitatie la insanatosirea sistemului sanitar romanesc.
"Consideram declaratia (ambasadorului Guest - n.r.) ca fiind o pledoarie pentru cresterea nivelului de transparenta in sistemul de sanatate si in mod special in sectorul HIV/SIDA", spune Musneci.
La randul sau, directorul Bancii Mondiale pentru Romania, Ziad Alahdad, a afirmat ca in scopul eliminarii coruptiei nu sunt suficiente doar investigatii si procese, ci este nevoie de un intreg sistem institutionalizat, mentionand, intre altele, un sector privat competitiv, bazat pe reforma si transparenta guvernamentala, un management puternic al sectorului public.
Ruxandra Stan, director executiv al  Consiliul Investitorilor Straini (CIS), spune ca eliminarea coruptiei necesita un program pe termen lung, care sa includa cresterea salariilor, eliminarea puterii discretionare, monitorizarea eficienta a bunurilor personale ale demnitarilor si actiuni punitive in cazul nerespectarii legilor.
claudia.covaci@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro