Din nou subscriere de actiuni la Impact

Autor: Vlad Nicolaescu 10.04.2003

Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a convocat Adunerea Generala a Actionarilor, pe ordienea de zi aflandu-se majorarea capitalului social cu suma de 17 miliarde de lei prin noi aporturi. Actiunile vor fi oferite actionarilor inscrisi la data de referinta la pretul de 2.200 lei/actiune, din care 1.000 de lei reprezinta valoarea nominala, iar 1.200 de lei prima de emisiune.
La inceputul acestui an compania si-a mai majorat o data capitalul social prin contributia actionarilor, insa subscrierile au fost sub asteptari. Impact spera atunci sa-si majoreze capitalul social cu 48,8 miliarde de lei, dar in urma subscrierilor capitalul a fost majorat cu 34 miliarde de lei, suma care a intrat in conturile companiei a fost atunci de 60,7 miliarde de lei.
Impact va realiza o alta majorare a capitalului social prin includerea in acesta a 90  miliarde de lei, o parte din profitul pe anul anterior. Daca majorarea va fi aprobata de actionari, cei care vor detine actiuni Impact la o data de inregistrare ulterioara AGA vor primi 57 de actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta.
O alta parte a profitului va fi distribuita sub forma de dividende. La distribuirea acestora vor participa si actionarii care au subscris in prima majorare din acest an. Pretedintele companei, Ioan Popp apreciaza ca aproximativ 50 miliarde de lei vot fi distribuite sub forma de dividende. Dividendul brut pe actiune urmeza astfel sa fie in jur de 320  de lei.
Compania intentioneaza sa achizitioneze un teren in comuna Voluntari pentru extinderea proiectului Class, un ansamblu rezuinetial de lux. Inaugurarea oficiala a proiectului Class va avea loc la inceputul lunii mai. Impact va contracta un imprumut de un milion de dolari, o parte din acesti bani urmand a fi utilizati pentru finantatarea proiectului. Impact a emis la inceputul anului obligatiuni in valoare de 1,5 milioane de dolari cu scadenta la doi ani si studiaza oportunitatea de a mai lansa inca o emisiune de obligatiuni.
Cum se explica acest apetit pentru finantare al companiei?
"In afacerile imobiliare, daca vrei sa te dezvolti trebuie sa te imprumutui," a explicat Ioan Popp.
Ieri, la Bursa, actiunile Impact au urcat pana la 5.100 lei/actiune maximul ultimelor trei luni de tranzactionare. Brokerii se asteptau inca de la inceputul anului ca soceiatatea sa acorde dividende si sa distibuie actiuni gratuite. La ultimul pret de ieri, capitalizarea bursiera a companiei este de 23 milioane de dolari.