Obligatiuni municipale pe doi ani, cu dobanda variabila

Autor: Razvan Voican 20.03.2003

Inca un posibil plasament pentru investitorii interesati de obligatiunile municipale: Primaria Timisoara - unul din cele mai mari orase romanesti - lanseaza o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 miliarde de lei, cu maturitatea de doi ani. Obligatiunile Timisoara vor avea o dobanda variabila, calculata dupa formula  (BUBID 3 luni + BUBOR 3 luni)/2 + 1,8% (BUBID - dobanda pe piata interbancara la depozite atrase de banci; BUBOR - dobanda pe piata interbancara la depozite plasate de banci). Ieri, BUBID 3 luni era de 14%, iar BUBOR 3 luni - 18,25%.
Emisiunea de obligatiuni Timisoara va fi lansata in perioada urmatoare prin  oferta publica de vanzare.
Plata dobanzii se va face trimestrial, iar plata principalului se va face in trei transe egale la 9, 18 si 24 de luni de la momentul inchiderii ofertei publice.
In conditiile numarului redus de instrumente de economisire si investitii de pe piata romaneasca, obligatiunile municipale au devenit un plasament atractiv, inclusiv datorita nivelului dobanzii.
Emisiunea de obligatiuni Timisoara va fi intermediata de un consortiu format din HVB Bank si societatea sa de brokeraj CAIB Securities.
Deocamdata, numai municipalitatea Oradea a mai lasat o emisiune de obligatiuni atat de mare. Obligatiunile Oradea nu au fost inca listate la Bursa de Valori.
Dupa inchiderea ofertei, municipalitatea Timisoara isi propune listarea la bursa a obligatiunilor. In prezent, sunt listate pe bursa obligatiuni municipale emise de municipalitatile Alba Iulia, Cluj Napoca, Mangalia, Predeal (doua emisiuni), Sebes si Zalau. Banii obtinuti din vanzarea obligatiunilor municipale vor fi folositi de primaria Timisoara in exclusivitate pentru executia a trei proiecte de reabilitare de drumuri.
Ofertele publice de emisiuni de obligatiuni municipale au devenit o afacere de care sunt interesate din ce in ce mai multe banci si societati de valori mobiliare.
La licitatia organizata luna trecuta pentru desemnarea intermediarului emisiunii pentru Timisoara au participat patru consortii: Banca Transilvania - Transilvania Capital Invest, BCR - BCR Securities, BRD - BRD Securities si HVB - CAIB Securities, fiind aleasa oferta celui din urma.