In Romania, dolarul a castigat deja razboiul cu Irakul

Autor: Ionela Nuta 19.03.2003

Dolarul a revenit ieri, intr-o singura zi practic, peste cotatia in lei inregistrata la inceputul anului, dupa aproape trei luni in care trendul urmat era evident descendent. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de schimb al leului in raport cu dolarul de 33.517 lei/dolar, in crestere fata de 32.769 lei/dolar in ziua precedenta. In acelasi timp, cotatia aceasta e cu 17 unitati mai mult decat cea de referinta la inceputul anului - 33.500 lei/dolar. Cresterea dolarului pe piata de la Bucuresti a fost de fapt alimentata de evolutia raportului euro/dolar pe pietele internationale, acolo unde ieri s-a atins chiar un minim de 1,055 $ pentru un euro, dupa ce maximul zilei a fost de 1,0640 $ pentru un euro.
Potrivit analistilor chiar daca dolarul a pierdut ieri o parte din terenul recuperat luni in fata monedei unice, perspectiva unui razboi scurt in Irak, incheiat cu o victorie a aliatilor, mentine moneda americana in apropierea maximului din ultimele doua luni atins la inceputul saptamanii.
Ziua de ieri a mai avut o alta semnificatie importanta pentru lumea financiara de la Bucuresti: prima interventie a bancii centrale pe piata valutara de la schimbarea monedei de referinta. BNR a fost prezenta ieri pe piata si a cumparat indirect, prin intermediul unor banci, aproape 30 de milioane de euro pentru a stopa declinul cursului leu/euro.
Bancile au tranzactionat moneda europeana, inca de la deschidere, la un nivel mult sub cel din inchiderea precedenta, de 35.230 - 35.280 lei, iar cele mai multe ordine au fost pentru vanzarea de euro.
"Era normal ca dupa caderea raportului euro/dolar pe pietele internationale si la noi sa existe aceeasi tendinta. Apoi, cel putin in cazul nostru, exista ordine de vanzare de euro destul de mari de la clienti. Nu in ultimul rand, sunt banci care isi permit sa vanda euro acum si sa plaseze leii obtinuti la dobanzile mari care au fost zilele acestea pe piata monetara(n.r.-pe fondul lipsei de lichiditati din piata dobanzile au urcat ieri pana la 35-38% pe an)", a comentat pentru Ziarul Financiar Adrian Parvulescu arbitrajistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca romaneasca.
Cotatiile au coborat treptat pana la un minim al zilei de 35.150 lei/euro, nivel care se situa cu aproape 300 de unitati sub cursul de referinta valabil marti. In acel moment piata a devenit nervoasa si de fapt acesta a fost si momentul in care in piata au aparut ordine de cumparare de euro lansate de banca centrala in piata prin intermediul unei dintre primele banci din sistem.
"Sedinta de tranzactionare a fost foarte agitata, cu volume de tranzactionare semnificative, cu mult peste media unei zile normale, si pentru prima data de la trecerea la refeinta euro s-a simtit indirect si prezenta BNR", spune Bogdan Mihoc, trezorierul HVB Bank Romania.
Euro a atins un maxim al zilei de 35.450 lei, valoare in apropierea careia BNR a anuntat cursul de referinta-  35.439 lei/euro, cu 19 unitati mai mult fata de cursul precedent. De la inceputul anului leul s-a depreciat in raport cu euro cu1,48%, in timp ce dolarul s-a scumpit in lei cu 0,05%.

Bursele au crescut si ele
Pe pietele internationale atentia investitorilor este indreptata acum catre bursele americane, a caror evolutie conditioneaza cursul de schimb.
Pietele din Statele Unite au incheiat sedinta de luni in crestere pentru a patra zi consecutiv. Indicele industrial Dow Jones a avansat cu 3,59%, in timp ce Standard and Poor's 500 a urcat cu 3,54%.
Confirmand tendinta pietelor americane, indicele european FTSE Eurotop 300 a crescut cu 2,4%, ieri continuand ascensiunea din ultimele zile. Saptamana trecuta, indicele mentionat a coborat la cel mai mic nivel din ultimii sase ani, dar a recuperat de atunci 15% din valoare. La randul sau, indicele DJ Euro Stoxx 50 a urcat cu 2,8%.
Cele mai mari castiguri au fost consemnate de companiile din industria de produse chimice, pe locul intai plasandu-se grupul BASF, principalul producator european de profil, care a anuntat rezultate financiare peste asteptari.
Pe piata de marfuri din Londra, contractele petroliere pentru luna mai se tranzactionau la un pret de 26,40 de dolari pe bari, cu 3,08 dolari mai putin decat in ziua precedenta (-10%). In Statele Unite, petrolul s-a ieftinit cu 3,03 dolari, la 31,90 de dolari pe baril.
La bursa din New York, aurul s-a ieftinit de la 336,75 dolari la 336,25 dolari pe uncie. Saptamana trecuta, cotatia a coborat la cea mai mica valoare din ultimele trei luni, respectiv de 331,30 dolari. 
O serie de analisti si-au manifestat prudenta fata de acest entuziasm bursier, apreciind ca disensiunile politice existente pe plan mondial cu privire la mijloacele de dezarmarea Irakului pot influenta in continuare pietele financiare.
oana.nuta@zf.ro