AVAB: Directorii Sanevit or sa raspunda

Autor: Miruna Lebedencu 05.03.2003

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va cere initierea falimentului societatii Sanevit Arad si va demara in justitie actiunea de atragere a raspunderii personale a administratorilor si actionarilor societatii. In cazul in care acestia au savarsit infractiuni, Autoritatea va cere Parchetului declansarea actiunii penale.
"Este posibil ca, in urma expertizei care se va face la fabrica, administratorii si actionarii sa nu poata explica diferenta dintre creditul de 37 mil. $ si pretul real al fabricii, de peste 4 ori mai mic", sustine AVAB.
Potrivit legislatiei in vigoare, obligatia de stingere a datoriei revine si persoanelor care, incepand cu data contractarii creditelor, au indeplinit functia de administrator, director general, director sau director executiv ori au avut calitatea de actionar la societatea comerciala debitoare si din vina carora creditul nu a fost restituit ca urmare a schimbarii destinatiei acestuia sau a altor procedee pentru fraudarea creditorului. Ace ste persoane raspund pentru plata de credit nerestituit la scadenta, in perioada in care au avut calitatea sau au indeplinit una dintre functiile mentionate.
Autoritatea are de recuperat 61,3 mil. $, suma platita de Ministerul Finantelor ca urmare a executiei garantiilor de stat pentru imprumutul extern acordat societatii aradene. Sanevit, prima fabrica din tara producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta, s-a imprumutat cu 42,9 mil. $ la o banca britanica, bani care au fost folositi la constructia fabricii.
Pentru recuperarea creantei, AVAB a incercat sa vanda fabrica la licitatia, la un pret de 18,8 mil. $, dar nu a avut ofertanti. In aceste conditii, Autoritatea si-a  adjudecat fabrica in contul creantei, la o valoare de 8,6 mil. $, active care urmeaza sa fie transferate la Ministerul Sanatatii. In plus, va fi infiintata o noua societate pe actiuni in care ministerul va participa cu aport in natura, reprezentat de activele transferate de AVAB, si identificarea celorlalti actionari.
miruna.lebedencu@zf.ro