Petrom descopera cazul Medintu - Peco Arad

Autor: Adrian Mirsanu 26.02.2003

La prima aparitie publica in calitate de sef al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu a cautat sa evite sa trateze subiectul cel mai fierbinte de acum de pe piata energiei: scandalul cecurilor fara acoperire de la sucursala Peco Arad. La insistentele presei, dupa zece minute in care si-a facut o prezentare a activitatilor sale de pana acum, dorind sa se prezinte "ca om", a spus doar ca ancheta este in curs.
Afacerea cecurilor emise fara acoperire de sucursala din Arad a Petrom contractate de catre firma lui Gheorghe Medintu (in prezent arestat) a creat neliniste pe bursa si in mediile de afaceri. Cecurile fusesera emise de PECO si folosite pentru obtinerea unor credite in valoare de 250 miliarde lei (7,5 mil.$) luate de Medintu, un cunoscut om de afaceri local, fost vicepresedinte al PSD Arad. In contul cecurilor, Medintu trebuia sa livreze motorina catre Petrom, lucru care nu s-a intimplat. Sase banci incearca acum sa-si ia banii inapoi.
In acest context, proaspatul "uns" director al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu, a evitat, in prima sa conferinta de presa, sa raspunda intrebarilor in calitate de manager al companiei. Scopul declarat al conferintei de ieri a fost prezentarea noului sef al SNP Petrom ca "om".
"In fata voastra este omul Constantinescu. Scopul acestei conferinte este o intalnire de cunoastere reciproca, sa ma prezint cine sunt si sa ne cunoastem mai bine", a spus fostul director al sucursalei Petrobrazi Ploiesti, care l-a inlocuit in aceasta luna pe Ion Popa la sefia Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.
"N-am fost membru al unui partid politic, decat al PCR. De 6-7 luni, sunt membru al unei organizatii de cartier a PSD Ploiesti", a mai spus Constantinescu.
Referitor la "cazul Arad", seful SNP a mai declarat: "La ora actuala, avem la Arad o comisie complexa care cerceteaza acest caz. Vor fi sesizate in cel mai scurt timp politia si parchetul. La nivelul agentiei si sucursalei Petrom din Arad, un grup de persoane a incalcat disciplina financiara. Petrom nu este doar sucursala Arad. In baza cercetarilor care au loc acolo, cei vinovati vor fi, probabil, deferiti justitiei, si vom avea discutii cu bancile pentru a gasi o solutie impreuna", a adaugat acesta.
Abia intr-un comunicat de presa remis ulterior conferintei, oficialii Petrom par sa fi inteles gravitatea situatiei.
"Referitor la situatia creata in Agentia Comerciala Arad, Petrom apreciaza ca aceasta nu va afecta in mod semnificativ activitatea societatii. Petrom asigura sistemul bancar, cu care are relatii de lunga durata, ca isi va onora obligatiile legale corespunzator pozitiei pe care o detine. In cazul Arad, cercetarea este in curs, iar cazul va fi deferit justitiei. Societatea Petrom are o cifra de afaceri de 2,3 miliarde euro, iar cazul reprezinta circa 0,3% din aceasta", precizeaza un comunicat de presa al companiei.
Bursa a tinut insa cont de informatiile privind implicarea Agentiei SNP Arad in scandalul cecurilor neacoperite. La finalul zilei de ieri, titlurile Petrom s-au transferat la pretul de 1.070 lei/actiune, in scadere cu 6,1% fata de luni. La acest pret, capitalizarea bursiera a Petrom este de 1,2 miliarde de dolari. Capitalizarea bursiera a companiei a scazut cu 150 de milioane $ de la inceputul scandalului de la Arad.
"Scandalul de la Arad a afectat actiunile Petrom la fel cum au fost afectate actiunile sociatatilor de investitii financiare de schimbul de comunicate Curtea de Conturi," a comentat Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Reprezentantii Bancii Nationale spun ca problema cu cec-urile a fost tratata corect. "Credinta mea este ca multe lucruri s-au lamurit si ca Petrom a inteles ca bancile au lucrat corect", a spus Adrian Vasilescu, consilier ar guvernatorului BNR. Din cauza problemelor cu cecurile, Agentia Petrom Arad a fost raportata ca furnizori de incident la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) pe care o administreaza BNR. Orice companie care ajunge pe aceasta lista nu mai poate emite instrumente de plata timp de un an. In acest caz, este vorba doar de Agentia de la Arad, si nu de tot Petrom-ul", a mai spus Vasilescu. Prima solutie pentru recuperarea banilor a fost gasita de Banca Comerciala Carpatica: i-a luat din conturile existente ale SNP Petrom. E vorba de 4,9 mld.lei (4,5 mld. credit si restul dobanzi).