Atropina opreste progresia miopiei

Ziarul Financiar 13.02.2003

Medicii de la Institutului Singapore Eye Research (SERI) au anuntat ca au realizat un studiu care arata ca atropina este un medicament eficient impotriva progresiei miopiei, potrivit AFP.
Atropina este utilizata cu precadere pentru recuperarea pacientilor in stop cardiac.
Doctorii de la SERI au evaluat timp de doi ani un numar de 400 de copii suferind de miopie, cu varste cuprinse intre sase si 12 ani.In Singapore, majoritatea celor patru milioane de locuitori sunt bolnavi de miopie.
Studiul efectuat de SERI asupra efectelor atropinei in cazul miopiei este cel mai important din lume de acest gen.Cei 400 de copii au fost divizati in doua grupuri. Primul grup a fost tratat cu atropina, o data pe zi, timp de doi ani, iar al doilea a urmat tratament placebo.
La sfarsitul perioadei de studiu, copiii carora li s-a prescris atropina au inregistrat un nivel de alterare a vederii de doar 25 de grade, fata de ceilalti, care manifestau o scadere a acuitatii vizuale de 125 de grade.
Cele mai frecvente efecte secundare au fost iritarea ochilor si stari de disconfort, dar acestea nu s-au manifestat decat la un numar de 15 copii. Alti patru au semnalat incetosarea vederii.
Totusi, doctorii au subliniat ca nu este clar daca efectul retardarii miopiei se pastreaz* si dupa incetarea tratamentului cu atropina.(A.B.)