Sanatatea se lanseaza in transportul aerian

Autor: Iulian Bortos 13.02.2003

Societatea Nationala Aeroportul International Baneasa negociaza cu trei operatori aerieni si cu Ministerul Sanatatii si Familiei formarea unei companii de aviatie profilata pe curse interne si regionale, precum si pe servicii de ambulanta aeriana, a declarat Sorin Ciobanu, directorul general al aeroportului.
"Discutiile privind atragerea unui partener aerian la acest proiect au avansat, iar intre timp a aparut o solutie noua, reprezentata de posibilitatea implicarii Ministerului Sanatatii si Familiei cu avioanele destinate serviciului de ambulanta aeriana", a precizat Ciobanu.
Potrivit acestuia, reprezentantii aeroportului negociaza cu doua companii aeriene romanesti si cu una italiana variantele de constituire a noului operator aerian. Pe de alta parte, atragerea Ministerului Sanatatii si Familiei are ca miza cele sapte aeronave de tip Britten Norman 2 utilizate de centrul de salvare aeriana. "Primele doua avioane trebuie sa iasa de la reparatie in luna aprilie si de aceea speram ca atunci sa lansam si activitatea noii companii", a mentionat directorul general al aeroportului Baneasa.
In afara de aparatele BN 2, flota viitorului operator de transporturi aeriene ar putea include si avioane puse la dispozitie de compania aeriana care va deveni partener la acest proiect. In acest fel, vor putea fi acoperite atat cererile pentru efectuarea de curse interne si regionale, cat si solicitarile care vizeaza serviciile de ambulanta aeriana. Sorin Ciobanu considera ca noul operator va intra pe un segment al pietei pe care exista cerere. "Avem deja cereri foarte mari pentru sezonul de vara din acest an, in special din partea agentiilor de turism", a mai spus Ciobanu.
In prezent, companiile care opereaza regulat pe aeroportul Baneasa sunt Angel Airlines, si Farnair, o societate specializata in curse cargo pe relatia Bucuresti-Budapesta, majoritatea celorlalte zboruri fiind in regim charter. Incepand cu sezonul de vara din acest an, in lista operatorilor care utilizeaza constant Baneasa ar putea intra si compania Carpatair.
Pe aeroportul Baneasa sunt inregistrate, lunar, aproximativ 1.600-1.800 de zboruri, in perioada de iarna, si 5.000-6.000 de zboruri in lunile de vara.
Aeroportului International Baneasa si-a fixat ca obiectiv pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 4-5 milioane de dolari.