Platina la maximul din ultimii 23 de ani

Ziarul Financiar 04.02.2003

Platina a ajuns ieri la maximul din ultimii 23 de ani, pretul fiind stimulat de ordinele de cumparare lansate de catre speculatori si fonduri, in vreme ce temerile legate de aprovizionare continua sa sustina trendul ascendent al pretului metalului pretios. Platina, utilizata in industria bijuteriilor si a acumulatorilor auto, se tranzactioneaza la un nivel in crestere cu 14% decat la inceputul anului, iar cererea ramane la cote ridicate.
Saptamana trecuta pretul platinei a crescut sub influenta discursului presedintelui Bush, care facea apel la sporirea eforturilor de cercetare in ceea ce priveste tehnologia de fabricare a bateriilor, care se bazeaza pe platina. Cel mai important factor care a influentat cresterea pretului la platina il reprezinta temerile legate de criza de aprovizionare generata de situatia de la Norilsk Nickel (Rusia), al cincilea producator mondial.
Ieri platina se tranzactiona la 698 dolari pe uncie, dupa ce sedinta bursiera s-a deschis la 700 dolari, cel mai mare nivel inregistrat din martie 1980.
Analistii nu sunt insa siguri de capacitatea metalului de a sustine castigurile recente. "Platina pare extrem de vulnerabila la o posibila scadere, dupa cresterea brusca a pretului de pana acum. Slabiciunea dolarului va ajuta, dar intr-o masura mai mica decat se poate observa in cazul pietei aurului", spune Andy Maag, analist specializat pe metale pretioase, la UBS Warburg.
Aurul a ramas la cele mai inalte cotatii din ultimii sase ani, in asteptarea discursului de miercuri al secretarului de stat american, Colin Powell, care va aduce probabil argumente ca irakul detine arme nepermise.
In tranzactiile de dimineata, aurul a fost cotat la 369,5$ pe uncie la Londra, in scadere fata de maximul de 371,6$ pe uncie. Investitorii au fost de asemenea descurajati de aprecierea dolarului care a ajuns la cea mai buna cotatie de anul acesta fata de yenul japonez si a mai casigat putin teren fata de euro.