Ii platesti ca sa le dai credit si castigi

Ziarul Financiar 29.01.2003

In conditiile unei dobanzi negative, o banca care se imprumuta cu un trilion de yeni japonezi pentru 24 de ore trebuie sa returneze a doua zi cu 274.000 yeni mai putin, o anomalie care face ca debitorii sa fie platiti pentru a cere credit.
ABN Amro a creditat cu 14,5 miliarde yeni japonezi (122 milioane dolari) doua alte banci, pe piata interbancara japoneza, la o rata negativa a dobanzii, dupa ce vineri dobanzile au ajuns, pentru prima data in istoria Japoniei, la valori negative, din cauza excesului de disponibilitati monetare cu care Banca Japoniei a inundat piata.
ABN Amro a fost nevoita astfel sa plaseze sumele pe care le detinea in exces fata de plafonul maxim admis pe care il poate depozita la Banca Japoniei.
Limita maxima a fost stabilita prin reglementarile proprii de la ABN Amro anul trecut, dupa ce agentiile internationale au diminuat ratingul de credit al Japoniei, la A2. Gru pul bancar olandez a reusit totusi sa obtina profit din aceasta operatiunile overnight (pentru 24 de ore) de credit in yeni, deoarece rata la care a imprumutat dolari a scazut mai mult decat rata de referinta a dobanzii, la minus zece puncte de baza (un punct de baza reprezinta 0,01 puncte procentuale).