Tatal GAP vrea sa creasca o noua afacere

Autor: Georgiana Stavarache 29.01.2003

Millard "Mickey" Drexler,  guru in materie de comert din spatele gigantului american de imbracaminte Gap Inc., este pe cale sa inceapa cel de-al doilea act al carierei sale, relateaza Wall Street Journal Europe.
La numai petru luni dupa ce a demisionat de la conducerea companiei de haine din San Francisco, Drexler urmeaza acum sa fie numit presedinte si director executiv la J. Crew Group Inc., lantul de magazine pentru haine in stil nonconformist.
Noul rol pe care si-l va asuma Drexler a facut obiectul multor speculatii in industria modei si a hainelor. Cand a anuntat pentru prima oara ca paraseste Gap, el a sugerat ca urmatoarea miscare va fi sa preia o afacere mica si dinamica. "Imi place la nebunie sa dezvolt o afacere. Imi place sa fiu aproape de ea", le-a spus el analisilor in acel moment.
Compania J. Crew, cu sediul in New York, se incadreaza perfect in descriere: este o afacere de 750 de milioane de dolari pe an, comparativ cu Gap, care a inregistrat vanzari anuale de 14 miliarde de dolari, iar cele doua firme sunt rivale.
Capacitatile legendare in materie de vanzari ale lui Drexler au transformat Gap intr-un gigant. Insa in ultimii ani, brandul si-a pierdut din stralucire si au aparut si alte companii care au oferit produse in stilul simplu dar sic, la preturi reduse precum cele Gap.
Drexler, care are acum 58 de ani, va trebui sa incerce de acum sa reimprospateze un brand care a inceput ca o firma de vanzare prin posta si s-a extins la centre comerciale cu diferite performante financiare, care se confrunta cu o competitie acerba din partea unor firme precum Abercrombie & Fitch Co. si American Eagle Outfitters Inc.
Dupa ce se va alatura companiei J. Crew, Drexler ii va lua locul lui Ken Pilot, actualul director general, care a preluat pozitia toamna trecuta dupa ce a parasit postul de presedinte al diviziei de afaceri internationale a Gap.
Este a doua oara cand Drexler il faulteaza pe Pilot, care a demisionat de la Gap pentru ca raspunderile sale au fost diminuate in urma initiativei lui Drexler de a splita operatiunile Gap din Statele Unite de cele internationale. Drexler a preluat apoi conducerea pentru divizia americana.
J.Crew a avut un succes rasunator in anii '80 cu hainele sale sic, adolescentin, dar a renuntat treptat la acest stil, care parea prea tineresc pentru clientii sai. Vanzarile companiei au scazut de la 778 de milioane de dolari in anul fiscal 2002, la 750 de milioane in anul curent.
Drexler va ajunge in pozitia atat de mult dorita de a lua masuri pentru revigorarea imaginii J. Crew. El a inceput deja sa recruteze talentele de la Gap pentru a le lua cu el la J. Crew.
O alta figura importanta care a renuntat la functia de presedinta a J. Crew este Emily Woods, fiica fondatorului companiei, Arthur Cinander.
Locul ei va fi luat de Jeff Pfeifle, 44 de ani, care a demisionat saptamana trecuta din functia de vicepresedinte executiv la divizia Old Navy a Gap.
In timpul anilor petrecuti la Gap, Pfeifle si Drexler au avut o cooperare fructuasa.
Venirea lui Drexler la J. Crew este un castig si pentru firmaTexas Pacific Group, care se ocupa cu achizitii si vanzari de firme. In 1997, Texas Pacific a cumparat de la Cinander 60% din J. Crew pentru un pret exorbitant de 560 de milioane de dolari.
Dupa recrutarea lui Drexler, Texas Pacific s-a angajat sa mai investeasca 10 milioane de dolari in J. Crew, iar Drexler a spus ca va investi si el 10 milioane din banii sai. El este de asemenea unul dintre cei mai mari actionari la Gap, cu 3% din actiuni.