Liberalii nu se mai grabesc sa incheie o alianta cu PD

Autor: Iulian Anghel 27.01.2003

Incheierea unei aliante cu PD nu mai este pentru PNL "de actualitate", in ciuda "presiunilor" pe care Traian Basescu le face pentru realizarea ei.
Declaratia ii apartine purtatorului de cuvant al liberalilor Eugen Nicolaescu. Presedintele formatiunii Theodor Stolojan lasa insa usa deschisa. El a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca discutiile "vor continua" adaugand insa ca este prea devreme pentru a se vorbi de un "program de guvernare comun" - realizat inca de pe acum pentru situatia in care rezultatul viitoarelor alegeri va permite celor doua formatiuni sa preia puterea - cum lasa sa se inteleaga Traian Basescu.
Liberalii se concentreaza, in prezent, pe finalizarea procesului de fuziune prin absorbtie cu UFD si PNL-Campeanu, care ar urma sa se petreaca, potrivit presedintelui Stolojan, pana la sfarsitul acestui trimestru. Cat despre alianta cu PD, Delegatia Permanenta a partidului a decis ca o decizie definitiva va fi luata abia spre sfarsitul anului.
Cel care "preseaza" pentru incheierea unei aliante electorale, la nivel central, este PD. Liberalii din teritoriu, care au primit unda verde pentru realizarea unor intelegeri locale cu democratii sunt sceptici fata de acest proiect, din cauza pretentiilor "exagerate" pe care le ridica democratii, a declarat pentru Ziarul Financiar purtatorul de cuvant al liberalilor Eugen Nicolaescu. Subiectul strategiei de aliante a fost intens dezbatut, la sfarsitul saptamanii trecute, in Delegatia Permanenta a PNL.
Situatia din PD, unde din ce in ce mai multi membri migreaza spre PSD, i-a pus pe ganduri pe liberali, ceea ce ar putea explica si rezervele lor de ultim moment. Structurile locale ale PD sunt, in opinia unor surse din PNL, din ce in ce mai subrede drept urmare nici chiar la acest nivel intelegerile nu ar putea avea efectul scontat - acela de a face fata majoritatii PSD din Consiliile locale.
Mai mult, surse din PNL afirma ca, in ipoteza incheierii unei aliante inainte de alegeri, liberalii ar pierde suficiente procente din electoratul propriu - date ce ar fi fost confirmate de mai multe sondaje efectuate intre membrii si simpatizantii partidului . Presedintele Theodor Stolojan afirma insa ca "cu 14-15 procente (cat inregistreaza PNL in sondaje, la acest moment - n. red.) nu poti ridica pretentii de guvernare, iar singurul dintre partidele democratice cu care putem incheia o alianta este PD". Traian Basescu a mers, la sfarsitul saptamanii trecute, si mai departe. El a afirmat ca alianta PNL va avea la baza un program comun de guvernare, cu o puternica incarcatura tehnica, program care nu are nimic in comun cu "liberalismul salbatic", dar nici cu "socialismul cu excese de protectie sociala". Basescu a adaugat ca a discutat despre un astfel de program cu Theodor Stolojan. Acesta din urma sustine insa ca pana a se ajunge la stabilirea unui program de guvernare comun "mai este mult". In picioare ramane insa colaborarea parlamentara si la nivel local dintre cele doua partide, a adaugat el.