Bush si Blair, hotarati sa dezarmeze Irakul cu forta

Autor: Dan Dragomir 24.01.2003

In mijlocul declaratiilor anti-razboi ale europenilor, presedintele american george W. Bush a reiterat ieri faptul ca Saddam Hussein nu are de gand sa se dezarmeze si va fi fortat sa faca acest lucru. Alaturi de el nu ramane deocamdata decat premierul britanic Tony Blair, care sustine o interventie militara chiar si fara aprobarea ONU. Discutiile in cadrul NATO continua, fara a se fi gasit un acord in aceasta privinta.
"Saddam Hussein nu se dezarmeaza, asa cum i-a cerut toata lumea. El a invatat lectiile trecutului si este expert in arta minciunii. (...) Dictatorul irakian detine arme de distrugere in masa si a folosit arme de distrugere in masa",  a declarat presedintele american intr-un discurs rostit in orasul Saint Louis (statul Missouri). "Re zolutiile Natiunilor Unite vor fi aplicate", a afirmat Bush.
Congresmenii americani cred ca Bush nu este in stare sa explice clar problema Irakului. "Presedintele George W. Bush trebuie sa explice de ce considera necesara campania militara, daca administratia doreste sa obtina sustinerea comunitatii internationale si a populatiei americane", au afirmat senatorii democrati si republicani. Conform unei declaratii comune, membrii Camerei Reprezentantilor a SUA considera ca declansarea unei actiuni militare de catre Statele Unite, singure sau impreuna cu alte tari, ar fi o greseala.
Obtinerea unui mandat ONU va fi insa extrem de dificila in lipsa unor noi descoperiri ale inspectorilor insarcinati cu dezarmarea, care isi continua deocamdata activitatea in Irak. Pana acum nu au fost descoperite decat cateva ogive, care fi putut transporta substante chimice, lucru nu constituie un motiv pentru a lansa campania militara. Dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate - China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite - doi se opun unei interventii militare impotriva Irakului (Franta si Rusia ), insistand ca inspectiile sa continue.
Secretarul general al NATO, George Robertson, s-a declarat convins de faptul ca aliatii vor reusi sa depaseasca divergentele privind problema sustinerii unei interventii militare americane in Irak. "Exista un dezacord, din partea unui mic numar de state", in privinta oportunitatii inceperii pregatirilor militare, a spus el, adaugand insa ca in cadrul Aliantei nu exista "divergente de fond". In cursul unei reuniuni desfasurate miercuri, membrii NATO nu au reusit sa ajunga la un acord privind cererile americane de sprijin in eventualitatea unui conflict in Irak. Franta si Germania se tem, in momentul de fata, ca pregatirile militare solicitate de administratia de la Washington pot afecta eforturile diplomatice de gasire a unei solutii pasnice a crizei.
Statele Unite au cerut oficial Aliantei, saptamana trecuta, sa analizeze un posibil ajutor in cazul unei interventii impotriva Irakului, exprimandu-si dorinta ca dezbaterile pe aceasta tema sa fie de scurta durata. Propunerea americana prevede ca NATO sa acorde sprijin logistic si defensiv, neimplicand participarea directa a Aliantei la conflict.